Tek 62,3 posto tvrtki u BiH ima svoju web-stranicu, a 56,7 posto koristi društvene medije. Pokazali su to rezultati istraživanja Agencije za statistiku BiH, pod nazivom "Korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poduzećima, 2021.", rađenom na uzorku od 2.454 poduzeća.

Podaci su, naglašeno je iz ove agencije, prikupljeni kombiniranim metodama - telefonskim i anketiranjem putem pošte. Svoj website ima 100 posto poduzeća koja se bave popravkom i održavanjem računara i komunikacijske opreme, te 87,2 posto onih koji posluju u oblasti informiranja i komunikacije. Potpuno je drugačija situacija u poduzećima iz oblasti promet i skladištenje, a koja svoju web-stranicu imaju u procentu od tek 46,5 posto, te poslovanje nekretninama - 53,7 posto i građevinarstvo - 58,9 posto.

Prema ovoj analizi, pristup internetu ima 99,4 posto bh. poduzeća, a 68,7 posto ih osigurava prenosive uređaje koji omogućavaju mobilnu internet vezu, koristeći mobilne telefonske mreže, za poslovne potrebe.

U svega 20,1 odsto kompanija izjasnili su se da su prošle godine ostvarili prodaju proizvoda ili usluga putem web-stranice, mobilnih aplikacija i slično. Pritom, tek 10,7 posto ih je tijekom prošle godine, zbog utjecaja pandemije Covida-19, započelo ili povećalo napore u cilju povećanja internet prodaje robe ili usluga putem websitea ili aplikacije, sajtova za preprodaju robe i slično. Kada je riječ o poduzećima koja koriste internet, u njima čak 56,5 posto zaposlenih ne koristi računare sa pristupom internetu u poslovne svrhe. Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže da su višestruki razlozi zbog kojih tvrtke nemaju svoje web-stranice.

"Neke nemaju zbog nedostatka kapaciteta da im netko to uređuje, neke financijski loše stoje, a neke nemaju izvozne ambicije ili smatraju da im takve stranice i ne trebaju. Ali, u današnje vrijeme je nemoguće poslovati bez toga", rekao je Vasić za "Nezavisne novine".

Admir Čavalić, ekonomist, ističe da domaće kompanije imaju problem sa nastupom na digitalnom tržištu ne samo kada je riječ o internet stranicama, nego i društvenim medijima.

"Štoviše, ako neke kompanije i imaju svoju stranicu, to nije garancija da se ona redovito ažurira", naglasio je Čavalić za "Nezavisne". Zanimljivo je da su bh. kompanije, kada je riječ o broju onih koje imaju svoje internet stranice, ali i onih koje imaju pristup internetu, nazadovale u odnosu na prošlu godinu.

Naime, prošlogodišnji rezultati godišnjeg istraživanja Agencije za statistiku BiH o korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poduzećima pokazali su da je tada 99,6 posto tvrtki imalo pristup internetu, dok je od ukupnog broja posmatranih tvrtki njih 62,7 posto imalo svoju web-stranicu. Istraživanje je prošle godine rađeno na uzorku od 2.276 poduzeća.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok