Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini tvrdi da on u BiH treba više biti u pozadini, a da bh. institucije donose odluke.

Naime, nakon što je Dodik u proteklom razdoblju u nekoliko navrata ponavljao da želi neovisnost Republike Srpske te jučer potvrdio da će eventualne sankcije prema RS i njemu biti datum te njene samostalnosti. Schmidt je kazao za N1 kako prije svega želi poslati poruku da BiH i njena stabilnost nisu u opasnosti.

“Ukoliko postoje određene stavke u vezi kojih treba razgovarati i imati čak i različite stavove kao što je to uobičajeno u demokraciji onda ćemo to i učiniti. Ja sam zapravo u potrazi za time gdje leže problemi i moram biti otvoren, ono što sam vidio posljednjih dana, posebno danas, zaista se zapitam čemu to služi”, kazao je jučer Schmidt.

Dalje je istaknuo da međunarodna zajednica i većina u BiH ne žele odustati od države koja je nastala prije 26 godina iz jednog vrlo gorkog razdoblja.

“I da se ne odustaje od toga da se u oba entiteta stvore razumni i pravedeni uvjeti za život. Ukoliko se netko boji da će doći do osamostaljenja RS, taj entitet ima pravo postojati baš kao i Federacija BiH ne znam otkud te debate, dolaze li od javnosti ili političara. Institucije zapravo trebaju raditi svoj posao i ja se čudim ovim raspravama koje se vode za državnost. Ono što nas treba zanimati je zašto tako veliki broj mladih odlazi. Kada govorimo o tome tko treba djelovati to su odgovorni u zemlji i ne možete očekivati samo da ja djelujem. Istovremeno ne možete željeti biti neovisni, a ne donositi odluke. Tako da zaista pozivam na donošenje i poštivanje odluka institucija BiH”, dodao je.

Upitan hoće li koristiti svoje bonske ovlasti kada su u pitanju sankcije prema određenim dužnosnicima naglasio je kako je najbolje da takve ovlasti ostanu u ladici i da se ne koriste.

"Ali su u ladici. Kada je riječ o Dodikovim najavama, u tom slučaju najprije trebaju reagovati institucije BiH i donosioci odluka. I u ovom trenutku ne vidim nikakvu pravnu osnovu zašto i kako bi ove predodžbe i izjave koje se trenutno daju mogle postati stvarnost. Isto tako te odluke, ako govorimo o nekakvom prijenosu su odluke koje svi moraju donijeti zajednički, dakle, zajedničko rješenje”, naglasio je Schmidt.

Istaknuo je, ukoliko se želi novi Ustav, da to mora proći Parlament BiH poštujući postojeća pravila.

“To onda nije zadatak visokog predstavnika nego parlamentarnih tijela. Mislim da je stav i mene i Vijeća za provedbu mira da bonske ovlasti ostanu u ladici. Iz poštovanja prema građanima BiH želimo vidjeti da se ovdje donose vlastite odluke, a to je, između ostalog i priprema za pristupanje EU”, naveo je visoki predstavnik.

Dodik je rekao da EU neće donijeti sankcije, ali da je moguće da to učini Njemačka.“Ne znam kako da to kažem na bh. jeziku, ali to je takva glupost. Spreman sam za raspravu,međutim, takvim fantazijama nema mjesta. Trebamo razgovarati o konkretnim temama i tu su svi povezani i ja ću na tome inzistirati u svom mandatu prema Daytonu koji predviđa da više budem u pozadini, a da građani sve više donose odluke samostalno i takve zvučne izjave možda dobro zvuče, ali nisu zamjena za politiku. Isto tako suverenitet i teritorijalni integritet zemlje nije upitan i on neće biti doveden u pitanje”, naglasio je Schmidt.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u