Prije godinu dana u BiH su značajno poskupjele sve životne namirnice, neke i za više od 50 posto, dok su primanja umirovljeničke i radničke populacije tek neznatno povećana. Budući da mnogi građani svojim plaćama i mirovinama već odavno ne mogu pokriti troškove života, dodatnu glavobolju zadaju im najave novih poskupljenja koja će, po svemu sudeći, obilježiti i mjesece koji nam predstoje, piše Večernji list BiH.

Cijene hrane i drugih osnovnih namirnica značajno su porasle u posljednjih pola godine, a što značajno ugrožava preživljavanje građana Bosne i Hercegovine, koji su i prije pandemije i najnovijih poskupljenja jedva preživljavali od prvog do prvog. Statistički podaci jasno pokazuju kako je u BiH zabilježen kontinuiran rast cijena prehrambenih artikala između 12 i 15 posto.

Cijene lete u nebo

Podaci dokazuju da su poskupljenja nastavljena, tako su cijene u kolovozu u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 2,3 posto, dok je proračun građana ostao isti ili je manji. U proteklom razdoblju najviše je porasla cijena jestivih ulja, i to za 36,6 posto u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, prema nekim najavama, cijene ulja mogle bi nastaviti rasti. Osim ulja, značajno je poskupjelo i pileće meso, i to za 24,7 posto. U manjoj ili većoj mjeri porasle su i cijene ostalih životnih namirnica.

Suša i ekstremno visoke temperature ovog ljeta umanjile su rod povrća i voća, što se odrazilo i na cijene, koje su čak utrostručene. Kartonska kutija kupusa od 20 kg u Semberiji, koja je prepoznatljiva po ovom povrću, košta rekordnih 25 KM. U ostalim dijelovima BiH kupus je još i skuplji. Kako potvrđuju povrtlari, vrećica kupusa od desetak kilograma košta od 12 do 16 KM, a prošle godine mogla se kupiti za četiri KM.

U ovo doba lani kilogram krumpira koštao je 0,70 KM, dok se trenutačno njegova cijena kreće od 1,50 do 2 KM, a cijena glamočkog krumpira ide i do 2,50 KM. I službena statistika pokazuje drastično poskupljenje povrća. Prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, kilogram kupusa u kolovozu 2020. u prosjeku je koštao 0,48, a u istom mjesecu ove godine čak 1,38 KM. Drastično je poskupjela i paprika. Kućanice su ove jeseni u dvojbi - praviti zimnicu ili ne. Po svemu sudeći, zimnicu u većim količinama pravit će samo one koje imaju svoje povrće. Ostale će police u ostavama napuniti skromnije, i to gotovim proizvodima.

- Kupusa sam kupovala po desetak vreća, sada vjerojatno neću. Nisam ni kuhala puno rajčice jer je bila preskupa. Nešto ću ipak spremiti, morat ću jer sam samo tada sigurna da moja obitelj jede zdravu i kvalitetnu hranu - kaže jedna kućanica. - Tržnica je postala preskupa. Svaki dan me nanovo šokiraju cijene. Zamislite, jutros je kilogram poriluka bio 4 KM. Više ne znam što bih kupila, sve je postalo preskupo, posebno za nas umirovljenike - kazala nam je umirovljenica iz Mostara.

U Udruzi povrtlara RS-a objašnjavaju da su ove godine najskuplje kulture koje povrtlari prošle godine, zbog daleko veće ponude od potražnje, nisu uspjeli prodati.

– To su krumpir i kupus, kojih smo ove godine zasadili manje, pa je trenutačno ponuda manja od potražnje. Proizvođači ovih kultura prošle su godine poslovali negativno – objašnjava za Srpskainfo predsjednik ove udruge Brane Mastalo. Dodaje kako su procjene da će zbog smanjenja proizvodnje i suše domaćeg krumpira na tržištu biti samo do kraja ove godine. Desetkovan rod kruške, jabuke i šljive doveo je, po ocjeni proizvođača i kupaca, do rekordnih cijena voća u posljednjih desetak godina.

Kažu, loša godina, ali i sustavna nebriga za proizvodnju hrane rezultirale su naglim skokom cijena na tržnicama i u trgovinama. BiH proizvodi sve manje hrane, poljoprivreda je svakim danom sve bliže gašenju, a kada do toga dođe, tek ćemo onda biti svjesni što smo imali. Manja proizvodnja značit će i rast cijena.

Kako preživjeti

- Sve povrće je poskupjelo, i to u značajnom iznosu. Vreća krumpira lani je bila tri, dok kilogram sada košta dvije KM, a identična situacija je s kupusom. Rajčica je jesenas bila 50 feninga, sad kilogram ide i iznad dvije KM - kazao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS-a.

Maloprodajne cijene voća u BiH ovog ljeta su dosegle rekord, vjerojatno i najveći u posljednjih deset godina. Cijene u Bosni i Hercegovini divljaju, a ekonomisti upozoravaju kako je to tek početak. Mlinari poručuju kako do kraja godine treba očekivati da će, zbog poskupljenja pšenice, brašno poskupjeti do 30 posto.

Rekordan iznos sindikalne potrošačke košarice nije ponukao vlasti na povlačenje poteza kojima bi građanima barem malo olakšali život. A život je sve teži. Kada izmire sve obveze, brojni stanovnici ove zemlje primorani su preživjeti sa svega tri marke dnevno.

Poskupljenja će biti još. Ide zima, troškovi života samo će rasti jer se mora osigurati i neki vid ogrjeva. Bilo da se odluče za drva, pelet ili struju, sve će biti skuplje nego prošle godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok