Najmanje je četvero tužitelja zatražilo formiranje predmeta protiv člana Predsjedništva i čelnika SNSD-a.

”Tražio sam formiranje predmeta zbog prijetnji teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH”, potvrdio je za N1 tužitelj državnoj Tužiteljstva Džermin Pašić. Rekao je kako je službena dužnost tužitelja da reagira.

”On sam ne može formirati predmet, obzirom na utvrđenu proceduru formiranje i signiranje predmeta preko TCMS-a, no reakcija Tužiteljstva mora uslijediti zbog postojanja osnova sumnje krivičnog djela iz Glave XVI Krivičnog zakona BiH”, istaknuo je Pašić.

Prema neslužbenim informacijama, najmanje je četvero tužitelja zatražilo formiranje predmeta protiv člana Predsjedništva i čelnika SNSD-a. Reagirao je, kaže, poučen dosadašnjim iskustvom rada Tužiteljstva BiH, kazavši i kako je moguće da je u međuvremenu još netko od tužitelja zatražio formiranje predmeta. Službeni mail, tužitelj Pašić uputio je u petak, u kojem je Dodik još jednom ponovio kako će povući s državne razine sve ono što je oduzeto RS-u naknadnim odlukama. Sudac Suda BiH Branko Perić rekao je kako su Dodikovi istupi ”akti rušenja ustavnog poretka”. Inače, spomenuta Glava XVI Krivičnog zakona BiH odnosi se na krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine. Članak 156. toga zakona tretira napad na ustavni poredak i kaže da ”tko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša promijeniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili svrgnuti njene najviše institucije, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina”. Članak 157. tretira ugrožavanje teritorijalne cjeline i navodi da onome tko ”upotrebom sile ili prijetnjom upotrebe sile pokuša odcijepiti dio teritorije Bosne i Hercegovine ili dio njene teritorije pripojiti drugoj državi”, prijeti kazna zatvora od najmanje pet godina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok