Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine formiralo je novi predmet zbog medijskih istupa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH.

"Sasvim je razumljiv interes javnosti za podnesene prijave protiv člana predsjedništva gospodina Milorada Dodika koje su pristigle u posljednje vrijeme, posljednja dana 18.10.2021. godine. Radi blagovremene spoznaje Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je već po primitku prve prijave formiran predmet i zadužen tužitelj, a ostale prijave su također u radu - saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Formiranje predmeta protiv Dodika tražio je krajem prošlog tjedna državni tužitelj Džermin Pašić.

Kako je Pašić naveo u mailu, tužitelj sam ne može formirati predmet, obzirom na utvrđenu proceduru formiranje i signiranje predmeta preko CMS-a, no da reakcija Tužiteljstva mora uslijediti zbog postojanja osnova sumnje krivičnog djela iz Glave XVI Krivičnog zakona BiH.

Ovaj član zakona odnosi se upravo na napad na ustavni poredak, ugrožavanju teritorijalne cjeline, podrivanju vojne ili obrambne moći oružanoj pobuni, protuzakonitom formiranju vojnih snaga za što su zapriječene kazne zatvora i do 10 godina.

Dodik je nedavno rekao da će zabraniti rad SIPA-e, OSA-e, državnog Suda i Tužiteljstva na području RS, ali i da će ovaj entitet organizirati svoju vojsku.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u