Nadležni tvrde kako se poskupljenje el. energije neće odraziti na građane, već samo na gospodarstvo. U udrugama potrošača i sindikatima radnika ovakve izjave ocjenjuju kao krajnje neozbiljne jer je neminovno da će rast cijena električne energije gospodarstvenicima imati višestruk učinak, prije svega u poskupljenju proizvodnje, manjoj konkurentnosti, a potom krajnjoj cijeni samih proizvoda za građane, piše Večernji list BiH.

Ono što nam se prije samo nekoliko godina činilo nezamislivim sada je postalo europska stvarnost. Poskupljenje svih energenata, poput plina, struje i benzina, pogodilo je Stari kontinent. Kada se na ove probleme s energentima te teškom situacijom u opskrbnim lancima dodaju inflacija i val poskupljenja, jasno je da je pred Europom duga i neizvjesna zima.

Naravno, kao i uvijek, građani zemalja zapadnog Balkana, prvenstveno BiH, bit će još više pogođeni svim problemima koji muče njihove susjede u EU. Kada god u svijetu dođe do poskupljenja nafte, naravno po automatizmu, to se u vrlo kratkom vremenu odrazi i na skok cijena goriva u BiH. Cijena premium bezolovnog benzina 95, BAS EN 228 – BMB 95, iznosi od 2,16 do 2,41 KM po litri, dok i cijena dizela BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,16 do 2,41 KM po litri. Nije isključeno da će ove cijene nastaviti rasti, što je svakako udar na ionako male kućne proračune. Vlasti susjedne Hrvatske barem su privremeno ograničile rast cijena goriva, što kod nas nije slučaj. Plaće u BiH odavno ne mogu pratiti troškove pa svako novo poskupljenje gura građane u još dublje siromaštvo. - Država je morala smanjiti opterećenje na plaće i osnovne energente, odnosno u ovom slučaju gorivo. To, nažalost, nije uradila, a rezultat je da su naši građani sve bjedniji, siromašniji i jadniji jer je globalna inflacija prisutna. Osnovna stvar koju vlada jedne zemlje može uraditi jest sagledati situaciju koja vlada na tržištu energenata i u skladu s tim, u cilju zaštite domaćih potrošača, smanjiti zahvaćanja iz svake litre goriva koja su prethodno definirana.

Dakle, govorimo o trošarinama, porezima i PDV-u. To su kategorije koje rastu povećanjem cijena, a u biti država ništa ne radi kako bi taj rast zaustavila. Zašto? Pa zato što ima koristi od toga. Od toga se financiraju skupi automobili, visoke plaće i doprinosi i naknade našim izabranim dužnosnicima. Zbog toga bi trebalo, kada bi bilo države koja vodi brigu o svojim građanima, zasjedati Vijeće ministara i tražiti rješenje kako smanjiti opterećenje na gorivo i na trošarine te na sve što je životna potreba građana, ali to se, nažalost, ne događa – kazao je medijima ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ono što građane dodatno brine je najavljeno povećanje cijene električne energije. Cijena el. energije za gospodarstvo u BiH će porasti, dok će kućanstvima ostati ista, potvrdila je u četvrtak Regulatorna agencija za električnu energiju (FERK) nakon što je najveća elektroprivreda sa sjedištem u Sarajevu zatražila poskupljenje od čak 120%.

- Ovo najavljeno povećanje ne odnosi se na kućanstva, nego na kupce koji su priključeni na srednji i visoki napon te javnu rasvjetu - kazala je predsjednica FERK-a Sanela Pokrajčić. Objasnila je da regulator još formalno nije dobio zahtjev za poskupljenje. Odluka o poskupljenju trebala bi biti donesena ovog tjedna. Međutim, građani strahuju jer, kako obično biva, čim se o poskupljenju priča, ono se na kraju i dogodi. Pribojavaju se da bi najavljeno poskupljenje el. energije za industriju moglo utjecati na rast cijena proizvoda i usluga te predstavljati novi udar na njihove oskudne proračune.

Nadalje, povećana je potražnja i za plinom, a nedostaje ga, što znači da će doći do povećanja cijena plina poslije Nove godine, kazao je ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

- Pokušat ćemo da se poslije Nove godine minimalno poveća cijena - navodi ministar. U svijetu cijene plina, el. energije i goriva rastu već dulje vrijeme. No, zemlje Zapada nastoje na neki način olakšati građanima ovo krizno vrijeme kroz veće plaće, manje poreze i slično, što u BiH nije slučaj.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok