Dio vozača u svim dijelovima Bosne i Hercegovine u idućih petnaestak dana bit će primoran parkirati automobil u garažu ili ga voziti bez prometne dozvole, a onima koji su trenutačno u potrazi za novim vozilom bilo bi dobro da s tim pričekaju bar iduća dva tjedna jer ga do tada neće moći registrirati.

Preraspodjela obrazaca

Naime, kako su jučer upozorili iz Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije, zbog problema u isporuci potvrde o vlasništvu vozila i obrasca potvrde o registraciji (prometne dozvole), u sljedećih nekoliko dana neće biti moguće registrirati dio vozila na području Zapadnohercegovačke županije, odnosno na području cijele Bosne i Hercegovine. Do navedene situacije došlo je zbog činjenice da Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine u očekivanom roku nije izvršeno dostavljanje obrasca potvrde o vlasništvu vozila i obrasca potvrde o registraciji od odabranoga ponuđača u provedenom postupku javne nabave s kojim Agencija ima potpisan okvirni sporazum o kupoprodaji navedenih obrazaca te ih nije mogla proslijediti MUP-ovima. Kako navode iz IDDEEA-e, zbog pandemije je došlo do pomicanja rokova isporuke na tržištu repromaterijala, što je posljedično imalo i pomicanje planirane isporuke navedenih obrazaca za oko petnaest dana. Budući da se trenutačno u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine i u organizacijskim jedinicama nadležnih tijela nalazi određena, manja, količina obrazaca potvrde o vlasništvu vozila i obrasca potvrde o registraciji, iz Agencije su predložili da organizacijske jedinice odnosno županijska ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a i Vlada Distrikta Brčko BiH, Odjel za javni registar, izvrše procjenu zaprimljenih zahtjeva. Piše Večernji list.

- Agencija predlaže da u svrhu prevladavanja nastalog problema organizacijske jedinice među sobom izvrše preraspodjelu obrazaca isprava o vozilima tako da organizacijske jedinice koje imaju na raspolaganju veći broj obrazaca isprava o vozilu ustupe obrasce organizacijskim jedinicama koje ih nemaju na raspolaganju nikako ili imaju vrlo mali broj obrazaca isprava o vozilima, a imaju veliki broj zaprimljenih zahtjeva za registriranje vozila ili da nakon zaprimanja zahtjeva utvrde prioritetne zahtjeve skupine građana odnosno pravne osobe kojima će izdavati isprave o vozilima, a da ostalim podnositeljima zahtjeva naknadno (nakon rješavanja nastalog problema) izvrše izdavanje isprava o vozilu - navode iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine.

Registracija automobila

Korisnici, odnosno vlasnici vozila kojima ovo nije prva registracija i koji u obrascu potvrde o registraciji imaju praznu rubriku za upisivanje datuma, mogu bez problema registrirati vozilo. Podsjetimo, već ranije je zbog problema s isporukom repromaterijala IDDEEA-i BiH od dobavljača dolazilo do obustave izdavanja osobnih dokumenta stanovnicima BiH, točnije putovnica.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u