Republika Srpska će u narednih šest mjeseci pripremiti normativni okvir za vraćanje nadležnosti koje pripadaju Bosni i Hercegovini u oblasti obrane, neizravnih poreza i pravosuđa, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je rekao kako ne treba očekivati da će svih 140 zakona biti usvojeno odjednom već da je to dinamika koja će ovisiti od nadležnih tijela koja na tome budu radila.

Kolegij za tu sjednicu, prema Dodikovim riječima, bit će zakazan desetog ili jedanaestog studenoga, a Dodik očekuje da će sjednica biti održana između petog i 20. studenoga, pišu Nezavisne.

On je naglasio da RS ne uzima nadležnosti koje po Daytonu pripadaju, nego samo želi vratiti one nadležnosti koje su, kako je rekao, kriminalnim aktivnostima međunarodne zajednice oteli entitetima.

Što se tiče neizravnih poreza i ekonomije, Dodik je rekao kako namjera nije da se ruši jedinstveno tržište niti jedinstvena stopa PDV-a na razini BiH, nego da se stvore entitetske službe koje će se baviti poreznim sustavom jer financije, kako je naglasio, po Daytonu pripadaju entitetima.

Dodik je najavio da će u narednom razdoblju uslijediti konzultacije s raznim grupama u RS, te da će se donijeti najbolja rješenja.

On je pozvao oporbu da se priključi ovoj inicijativi, a svi lideri su naglasili kako pozivaju na mir, te da ovim aktivnostima ne žele ugroziti mir.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u