Cijene kruha od jučer porasle su za deset feninga, a drugih, jeftinijih pekarskih proizvoda za pet feninga priopćeno je iz Krajina Klasa, uz objašnjenje da nisu cijene standardnog bijelog kruha od 600 grama jednake u cijeloj BiH.

"Naprimjer u Banjoj Luci kruh je koštao 1,50 KM, sada će biti 1,60 KM, isto je i u Sarajevu", pojasnili su iz ove kompanije, uz pojašnjenje da je npr. u Bijeljini cijena istog kruha do sada iznosila 1,10 KM.

U narednom razdoblju rast će cijene pekarskih prozvoda, a razlozi su konstantan rast cijene pšenice, te masnoća i žitarica na globalnom tržištu, kažu za N1 u Krajina Klasu koji je jedan od najvećih distributera ovog tipa proizvoda u BiH.

"Ove godine jesu poskupljivali pekarski proizvodi, te će biti i nova poskupljenja. Mi smo od jučer uveli nove cijene u naše maloprodajne objekte, kao i cijene kod veleprodajnih kupaca. U narednom razdoblju će vjerojatno svi pekari, koji nisu do sada, poskupiti svoje proizvode obzirom da je cijena pšenice značajno porasla, sa tendencijom daljeg rasta", pojasnio je Nemanja Trivić iz Krajina Klasa.

Manjak radne snage i rast plaća jedan od uzroka

Osim toga poseban faktor koji utječe na poskupljenja predstavlja manjak radne snage te rast plaća, pojasnio je Trivić.

"Prosječna plaća u našoj kompaniji je rasla preko 20% u posljednje dvije godine, te su naša očekivanja da će se taj trend nastaviti što će neminovno utjecati na mogućnosti opstanka pekara na našem tržištu", rekao je predstavnik ove kompanije.

Trivić dodaje da se već vide negativni efekti ovoga jer se povećava broj pekarnica koje se zatvaraju uslijed nedostatka radnika i cijene rada koju nisu u mogućnosti ispratiti financijski.

Rast cijena namirnica

Trendovi rasta cijena u BiH neminovnost su zbog situacije na berzama i u ovom sektoru. Rastu cijene ulja, margarina, žitarica i drugih propratnih sirovina koje pekari koriste iz ovog sektora.

"Cijena masnoća i žitarica na globalnom tržištu koja je rasla i preko 100% te su cijene svih propratnih sirovina u pekarskoj industriji značajno porasle. Sva berzanska roba je u porastu usljed različitih faktora, te su sve projekcije takve da će se te cijene održati i u narednom razdoblju", rekao je sugovornik.