U njemačkom gradu Stuttgartu je, u organizaciji Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine i Kulturnog udruženja Mak e.V., održana svečana tribina povodom 25. studenog, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Tribini je prisustvovao i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji je, obraćajući se prisutnima, poručio da mu je veliki broj okupljenih ispunio srce nadom i uvjerenjem da će se Dan državnosti BiH proslavljati zauvijek.

Izetbegović je istaknuo da današnje vrijeme omogućava brže i lakše komunikacije, što omogućava bosanskohercegovačkoj dijaspori da održava veze s domovinom.

- Uvjeren sam da ćete i u budućnosti živjeti u dvije zemlje, onoj gdje vam je posao, i u onoj gdje su vam srce i rodbina. I uvjeren sam da će se ljudi vraćati u BiH kada od nje napravimo zemlju prosperiteta – poručio je Izetbegović.

Države poput Irske, Njemačke ili Portugala su, podsjetio je, također prolazile kroz iseljavanje dijela stanovništva, koje se zatim vraćalo u matice.

- Bosna je divna zemlja, lijepa i bogata, zemlja dobrih i kreativnih ljudi. Oni procvatu u uređenim sistemima. Moramo napraviti uređen sistem, savladati otpore. Moramo napraviti modernu i efikasnu državu, zemlju vladavine zakona, koja garantira jednakost ljudi, i omogućiti povratak svakome tko to želi – kazao je Izetbegović.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je, govoreći o povijesti države, kazao da žrtve i tegobe iz prošlosti nisu oslabile već ojačale BiH i njene patriote.

Govoreći o periodu nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Izetbegović je podsjetio na brojne provedene reforme kojima je jačana država, ali i na opstrukcije secesionističkih politika i ugrožavanje ustavno-pravnog poretka, te na praksu negiranja genocida, slavljenja i nagrađivanja ratnih zločinaca.

- Takvom politikom predsjednik SNSD-a je doveo situaciju do usijanja, i ozbiljno prijeti ugrožavanju stabilnosti i mira – izjavio je Izetbegović.

U takvim uvjetima je, dodaje, neophodno političko jedinstvo probosanskih snaga, te koordinacija po svim bitnim pitanjima.

- Nikakvih podjela i nepovjerenja ne bi smjelo biti u probosanskom bloku, kao ni u odnosu prema prijateljima iz međunarodne zajednice. U zaštiti države BiH i njenih institucija ne smije biti podjele na poziciju i opoziciju i borbe za stranačke interese. Jer, u sudbonosnim pitanjima za našu domovinu BiH, koja se ne tiču samo sadašnje generacije, već i generacije naše djece i unuka, sve drugo mora ostati po strani – dodao je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović da Dodikove tvrdnje o vraćanju nadležnosti entitetima nemaju nikakvo pravno uporište, te da će sve što uradi u tom smislu biti protuustavno i protuzakonito, a da će za takve aktivnosti morati odgovarati i snositi sankcije.

- Sve što mi radimo ima za cilj sa sačuva BiH, da građani u njoj budu ravnopravni, da se poštuju vladavina prava i europski standardi – poručio je Izetbegović.

S druge strane, dodao je, vladajuće političke snage u entitetu RS provode aparthejd nad nesrpskim stanovništvom, te im uskraćuju osnovna ljudska prava poput prava Bošnjaka na bosanski jezik ili pravo na zastupljenost u institucijama u skladu s Ustavom. Tome će se, smatra Izetbegović, morati stati u kraj.

- I upravo tu vi iz dijaspore, naročito oni koji su porijeklom iz gradova i općina koji su na teritoriji entiteta RS, možete uraditi mnogo i suštinski promijeniti odnose u BiH. Za to je potrebno da jednom u četiri godine izvršite registraciju i masovno izađete na izbore. Vaših 100.000 glasova za probosanske stranke u entitetu RS, u jednom danu će promijeniti odnose. Ponudit ćemo vam 2022. godine zajedničku listu svih probosanskih stranaka. Uz vaš masovan izlazak ta lista može osvojiti 10, ali i 15 mandata u skupštini RS, čime će probosanski blok doći u situaciju da se bez njega ne može formirati vlast. Tko god da tada bude vlast, morat će imati drugačiji odnos, i prema državi i prema Bošnjacima – zaključio je Izetbegović. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u