U Sarajevu je za danas zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj bi, između ostalog, trebala biti razmatrana inicijativa zastupnika Saše Magazinovića o uvođenju obveznog liječničkog pregleda za izabrane i imenovane dužnosnike u institucijama Bosne i Hercegovine, izvještava BHRT.

Inicijativom, koja podrazumijeva posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance, Vijeće ministara BiH bilo bi zaduženo da u roku od tri mjeseca u parlamentarnu proceduru dostavi odgovarajuće zakonsko rješenje.

Također, zastupnici bi trebali razmatrati inicijativu zastupnika Damira Arnauta kojom se Ministarstvu civilnih poslova BiH nalaže da u roku od 14 dana od dana usvajanja ove inicijative uspostavi postupak i otpočne proces izdavanja jedinstvenih COVID-19 certifikata s QR kodom, s ciljem njihovog korištenja van Bosne i Hercegovine.

Certifikate bi izdavalo samo Ministarstvo, na osnovu potvrda o cijepljenju/prebolovanom COVID-u, pribavljenim od nadležnih entitetskih, kantonalnih i organa Brčko Distrikta, odnosno potvrda navedenih nadležnih organa koje građani sami dostave Ministarstvu, te kreiranjem i dostavljanjem navedenim nadležnim organima jedinstvenog obrasca za izdavanje takvih certifikata.

Zastupnici bi trebali razmotriti i tri inicijative zastupnica Mirjane Marinković-Lepić i Aide Baručije. Prvim dvjema se Vijeću ministara BiH nalaže da u roku od 30 dana usvoji Strategiju za borbu protiv korupcije za razdoblje 2020-2024. i Akcijski plan za provođenje te Strategije kao i da u roku od 30 dana u zakonodavnu proceduru dostavi Zakon o državnoj imovini.

Trećom inicijativom Vijeću ministara BiH se nalaže da u roku od 90 dana okonča proces usklađivanja zakonodavstva iz oblasti zaštite osobnih podataka s novousvojenim propisima Europske unije.

Na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini, Izvještaj o zaštiti osobnih podataka u BiH za 2020. godinu, Specijalni izvještaj o efikasnosti zakonskih rješenja u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini i Izvještaj o pregledanom stanju financijskog poslovanja političkih stranaka u 2019. godini.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok