U vrijeme pandemije koronavirusa povećala se online, odnosno internetska kupnja robe, ali prema tvrdnjama ombudsmana za zaštitu potrošača, kupci na prostoru BiH nisu dovoljno zaštićeni od raznih oblika prijevara i trgovačkih manipulacija, piše Večernji list BiH.

Prema tvrdnjama iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, prava potrošača nisu adekvatno zaštićena kada je u pitanju kupnja preko interneta, a trgovačke metode koje se odnose na e-trgovinu u BiH nisu u dovoljnoj mjeri pravno uređene. Potrošači su izloženi riziku od prijevare i u najvećem broju slučajeva poštovanje njihovih potrošačkih prava prepušteno je dobroj volji e-trgovaca.

Njihova studija je pokazala kako se kupci dovode u zabludu lažnim predstavljanjem cijena, pogrešnim ili nepreciznim opisom proizvoda, nepoštovanjem prava na jamstvo proizvoda i na povrat kupljene robe, kao i nepoštovanjem obveze jedinstvenih uvjeta plaćanja i povoljnosti kupnje.

Nedovoljno regulirano

Prema tvrdnjama ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, zaštita osobnih kao i bankarskih podataka potrošača također predstavlja nedovoljno reguliran aspekt e-trgovine. Federacija BiH još nema primjeren zakon o zaštiti potrošača BiH jer su naslijedili stari zakon koji je donesen na državnoj razini i u kojem uopće elektroničska kupnja nije niti spomenuta. U RS-u imaju stavku o zaštiti potrošača koji robu kupuju preko interneta, ali i on je nedostatan kad su u pitanju internetske prijevare te se traže jasnije zakonske odrednice koje bi štitile krajnje potrošače.

Prema pravilima online trgovine koje je donijela Europska unija i na koju se pozivaju predstavnici za zaštitu potrošača u BiH i koju treba implementira i u bh. zakonodavstvo, svaki kupac mora imati pravo na jasne i točne informacije o proizvodima i uslugama koje kupuje preko interneta.

Online trgovci su dužni dati sve potrebne informacije o usluzi ili proizvodu – opis njegovih osnovnih obilježja, cijenu – uključivo sa svim porezima i troškovima dostave te načinima plaćanja, kontakt podatke – ime i adresu dobavljača, opis postupka dostave kupljenje robe i načina na koji će usluga biti izvršena, cijenu komunikacije, podatke o tome kako kupnja može biti otkazana, opis svih jamstava i post-prodajnih usluga vezanih uz kupljeni proizvod…

Tu su i jasna pravila o povratu novca za robu koja nije dostavljena. Sve što u Europskoj uniji kupite preko interneta mora biti dostavljeno u roku od 30 dana osim ako se oko toga niste drukčije dogovorili s trgovcem.

Opcije i EU pravila

Ako roba nije dostavljena u dogovorenom razdoblju, imate pravo inzistirati na dostavi pa i na prekidu transakcije ili povratu novca. U slučaju ako kupac dobije robu koja je pokvarena ili nije onakva kakva je opisana u prodajnom oglasu, prema pravilima Europske unije, za sve nedostatke koji se na kupljenoj robi pokažu u razdoblju od šest mjeseci od dana dostave kupcu, smatra se da su postojali u trenutku dostave.

U tom slučaju trgovac mora kupcu ponuditi da robu popravi ili zamijeni, a ako to nije moguće ili se pokaže nezadovoljavajućim, kupac može tražiti povrat novca i mora taj novac dobiti u roku od 30 dana od postavljanja zahtjeva za povratom novca. U pojedinim situacijama kupac će morati dokazati kako se taj kvar ili nedostatak nije pojavio zbog pogrešne uporabe proizvoda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok