Da je kriminala uvijek bilo, jasno je svima, no, da su kriminalci postali bešćutni i da bez straha napadaju tuđu imovinu, tog smo svjedoci posljednjih godina. Ovih dana je poznati bh. poduzetnik Ejub Kučuk izdvojio dva događaja u Sarajevu koji su se odvijali u njegovoj blizini, piše Večernji list BiH.

- Petak, 17 sati, susjedi se vratili kući s posla, parkirali automobil, odmarali se do 20 sati. Oko 20 sati siđu u garažu, automobil obijen, nestao laptop. Središte grada: nedjelja, 17.15, prijateljica čula neki zvuk na donjem katu. Siđe u dnevni boravak, 4 metra od nje, kroz balkonska vrata ulazi lopov s fantomkom na glavi. Ona krene prema njemu, lopov bez imalo straha ukrade torbicu sa stola i pobjegne. U samo par dana, također u središtu grada, vrlo drske krađe u kućama naših prijatelja, tijekom dana, svi bili u kućama, ali to lopovima ništa ne znači. U nedjelju je ubijen i mladić na raskrižju u Pofalićima. Prije par tjedana prijatelju su provalili u restoran, puzali po podu da ih ne uhvati senzor alarmnog sustava - nabrojao je poduzetnik i onda podcrtao na čemu bi trebao biti fokus, a na čemu je, nažalost, fokus.

Društvene anomalije

- Glavni grad jedne države, političko središte, najveći proračun oko kojeg se svi bore. Pričaju i svađaju se o svemu osim o strategijama za povećanje sigurnosti, privlačenju turista s ciljnih tržišta, unaprjeđenju poslovne klime, strateškim granama za strane investicije. O raspadu države neću pričati - naglasio je. Policijski službenik u mirovini iz okolice Mostara kaže da ga porast kriminala ne iznenađuje. - Pandemija nas je učahurila u neke svoje živote. Čini mi se i da su ljudi iz prvotne brige za zdravlje, potonuli u neko beznađe. Možda bi psihijatri bolje objasnili ovo sve, ali podsjeća me na vrijeme rata kada smo gledali prve susjede koji se mijenjaju i koji čovjeku kojem su cijelog života pomagali, prijateljevali s njim i družili se odjednom postaju smrtni neprijatelji. Danas i sitne razmirice završavaju tragedijama, pljačke se izvršavaju usred dana. Ovo je kolektivno ludilo iz kojeg nas treba netko izvući - priča nam.

Nema povjerenja

Kaže da se u životu svega nagledao, ali ovo u posljednje vrijeme prelazi granice normalnog, ali i da nije kod nas tako crno kako je moglo biti ili kada pogledamo što se drugdje događa. - U nekim državama koje smo jučer gledali kao primjer kako očuvati nultu stopu kriminala, danas gledamo potresne scene. Zasigurno je ovo vrijeme utjecalo na psihu ljudi. Nama ostaje nada da će se ovo što prije završiti pa da ćemo donekle moći normalno živjeti, opuštenije - ispričao nam je umirovljeni policajac.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok