U Bosni i Hercegovini se bilježi ogroman rast mortaliteta, a usporedo, što zabrinjava stručnjake, i pad nataliteta. Bijela kuga rijetko kada je bila važna tema za političke predstavnike u BiH. Mladi se ne stimuliraju da stupe u brak, da proširuju obitelj. Rodiljne naknade u BiH su neujednačene, u nekim županijama uopće se i ne isplaćuju. Pitanje je što ako se još dugo tako nastavi?

I dok će u Srbiji od 1. siječnja svaka rodilja za prvo dijete dobiti 2 i pol tisuće eura, u BiH veliki broj žena, prema nekim procjenama čak oko 47% njih, ne može ostvariti nikakve naknade. A i one koje mogu, dobivaju minimalno, javlja N1.

Prema podacima iz 2019., nezaposlene rodilje primjerice u Unsko-sanskoj županiji, dobivaju samo jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM. U Tuzlanskoj županiji također jednokratna naknadu u iznosu od 20% od prosječne plaće. U najpovoljnijem položaju su čini se nezaposlene rodilje iz Sarajevske županije, gdje u razdoblju od 12 mjeseci primaju po 120 KM mjesečno, imaju jednokratnu pomoć u većini općina, te ukoliko ispunjavaju uvjet i dječiji doplatak.

Emina Kadić prima oko 100 maraka dječijeg doplatka za dvoje djece. Primat će i naknadu za rodilje narednih 12 mjeseci. Uz novac koji suprug zaradi s kombijem kojeg posjeduju, kaže skromno, mogu preživjeti.

“52 marke na jedno dijete 52 za drugo, i primat će Damir 200 maraka, za rodilje. suprug muž zaradi finu dnevnicu, živimo, većinom, može mi biti, ne žalim se ništa”, kazala je.

No, da mnogima ne može biti dovoljno, tvrdi Lejla Grcić, patronažna sestra koja dnevno obiđe na desetine rodilja u Sarajevu. Pomoć koju primaju, tvrdi, ne može pokriti sve troškove.

“Svakoj bebi je prije svega potrebno svakodnevno mjenjanje pelena, održavanje higijene, kupanje, kupke, kremice, sprejevi za nosiće, ukoliko majka nema dovoljne količine mlijeka, adaptirane mliječne formule, sve to dosta doe rodilju, i sve to zahtjeva dodatna financijska sredstva”, kazala je Lejla Grcić, potronažna sestra u ZZM SŽ.

Koliko su česti slučajevi mladih obitelji koje jedva preživljavaju, možda najbolje mogu posvjedočiti iz Centra za trudnice i mame BiH, koji okuplja blizu 70 tisuća žena iz cijele BiH.

Čitajući komentare, to je zaista rubrika vjerovali ili ne. Članice pišu kako primaju dječiji doplatak u visini od 14 maraka, 16, 19 maraka, čak je jedna žena rekla kako se za dvoje djece izborila za čitavih 49 maraka, i to samo zato što jedno dijete ima Daunov sindrom”, kazala je Selma Ćatović Mrkonja iz Centra za trudnice i mame BiH.

U Republici Srpskoj će od sljedeće godine za dječiju zaštitu izdvajati dodatnih 25 milijuna mraka. To će uključivati i povećana izdvajanja za svako novorođeno dijete.

“Iznos pomoći za opremu novorođenčeta, koja se isplaćuje za svako novorođeno dijete u obitelji u Republici Srpskoj, bez obzira na materijalni status obitelji i red rođenja djeteta, povećava se sa sadašnjih 250 KM na 500 KM. Također, po prvi puta uveden je dodatak na djecu za prvo dijete u obitelji u visini od 18 posto od osnovice, odnosno najniže plaće u Republici Srpskoj, a što će iznositi 97,20 KM”, kazali su iz Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite RS.

Kao u Federaciji, gdje nadležni čini se ne poduzimaju nikakve demografske mjere. A statistika nije ni malo dobra. Za oko 650 manje je rođeno beba u ovoj godini. S druge strane, više od 25% više je preminulih. Bijela kuga sada je najozbiljnije zaprijetila.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok