Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić za BHRT je kazao kako u 2022. godini očekuje da se iznađe rješenje političke krize u našoj zemlji, nova borba s Covidom, i ekonomski rast. Za političku krizu kaže kako se nada da je rješenje blizu, a govoreći o Covidu naglasio je buduće restrukturiranje zdravstva i izdvajanja od 225 milijuna KM.

Također je istaknuo kako postoji opstrukcija u na usvajanje proračuna te je naglasio kako Fedraciju neće ostaviti bez proračuna te da je proračun spreman i prije Nove godine će biti usvojen, iako ne vidi da će biti usvojen na Fiskalnom vijeću jer ga nitko nije ni zakazao. Također je najavio i uredbu o najnižoj plaći koja bi u ovom entitetu trebala biti 550 KM, a do sada je bila 406 KM.

Proteklu godinu ocijenio je na više načina.

"Imamo više pojavnih efekata u društvu, od kojih je onaj koji nas najviše zabrinjava 'politička kriza' koja je eskalirala ove godine i postavila za nas nove zadatke i izazove", kazao je Novalić.

Osim ovoga premijer je naglasio kako pandemija koronavirusa nije nestala.

"Korona je činjenica i s njom ulazimo i u 2022. godinu".

Premijer je naglasio kako je jedina pozitivna stvar u Federaciji rast ekonomije.

"Ovo je najbolji rast od kako mjerimo u Federaciji. Taj rast Bruto društvenog proizvoda vjerojatno će biti oko pet posto i do sada nismo nikada imali takav rast.", pojasnio je.

Na pitanje hoće li se najniža plaća u Federaciji povećati na 700 KM Novalić je kazao da će se to dogoditi samo ako se donesu Zakoni o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima.

"Ja sam u toj najavi rekao da će to biti vezano za usvajanje ovih zakona. Međutim da, zaista predugo stojimo na minimalnoj plaći i da ona nije društveno prihvatljiva mi smo uradili Uredbu i bit će usvojena za par dana. Uredbu u minimalnoj plaći u uvjetima da ne budu usvojena ova dva zakona (Doprinos i dohodak), ali onda to više ne može biti 700 maraka, jer tih 700 maraka računato sa novim zakonom gdje mi spuštamo obveze da bi se mogla povećati plaća. I to će biti svakako negdje oko 550 KM po postojećem zakonu i to će važiti od 1. siječnja.", istaknuo je Novalić.

"Pitanje koronavirusa je mnogo više djelovalo na naše društvo nego na ostalo", kazao je Novalić.

"Djelovanje koronavirusa je bilo vezano za neke naše rigorozne mjere na početku pandemije, 27 tisuća izgubljenih radnih mjesta, zatvorili stanovništvo i pokazalo se da stanovništvo, koje je bilo u ratu i bilo također zatvoreno, je alergično na te stvari. Mnogo puta smo govorili da nećemo govoriti o lockdownu. To je razlog što ne idemo u rigorozne mjere.", kaže premijer.

"Mi izbjegavamo uvoditi pravilo CPT (cijepljen, prebolio, testiran) zbog putovanja, a za to je zadužena IDEEA ili državno ministarstvo civilnih poslova koji su prihvatili da završe ovaj posao", ističe.

"Nas EU tretira kao jednu državu, jedan QR i jedan sustav i nepotrebno je praviti 2-3 ili deset pararlelnih sustava i to vani neće piti vodu. Zato smo se mi na određeni način pasivizirali u tom pogledu ali smo dopustitli da postoji deset županija i deset različitih situacija. Da županije koje zapadnu u zonu učestalosti koronavirusa je mogu uvesti. Mi smo i u trećem valu imali sličnu situaciju. Tada su neke županije kazale kako nemaju slučajeva oboljelih i preminulih kao npr. u Sarajevskoj županiji i da ne bi oni trebali uvoditi mjere ako to u SŽ se uvodi. I tada smo relaksirali te odnose.", pojasnio je Novalić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok