Brašno, ulje, šećer, sol, meso, jaja, mlijeko, gorivo… samo su neki od proizvoda koje bh. građani svakodnevno koriste, a čije su cijene proteklih mjeseci konstantno rasle. Kako se bliži istek stare i ulazak u novu godinu u kojoj se najavljuju nove veće cijene, tako raste i zabrinutost za nastavak sumorne i sve skuplje svakodnevice.

Neizbježno poskupljenje

Jedno od poskupljenja koje će biti neizbježno je poskupljenje piletine i jaja, a posljedica je poskupljenja električne energije za industriju. Veće cijene električne energije zadat će ozbiljan udarac sektoru peradarske proizvodnje u BiH, koji na godišnjoj razini s 20.000 zaposlenih proizvode 540 milijuna jaja i 65.000 tona pilećeg mesa. Peradari kažu kako su svjesni da je poskupljenje električne energije uslijed povećanja cijena na svjetskom tržištu neizbježno. - Da će to biti barem na razini 10 ili 20%, ali ovo od 300% će sve sektore dovesti u nezavidan položaj, ali i preživljavanje - kazao je za federalnu.ba Edin Jabandžić, potpredsjednik Koordinacijskog odbora peradara/živinara u BiH. – Farmer, da bi othranio 20.000 pilića, trošio je 800 KM električne energije i pri tome imao plaću od 1000 KM. Sada, po novom obračunu, on će trošiti 2000 KM struje. Znači, njegova plaća koju je zarađivao ne može pokriti samo poskupljenje električne energije, a od čega će živjeti, raditi i investirati u razvoj ovog sektora - kazao je Jabandžić. Hazim Mujkić, direktor primarne proizvodnje u MI Madi Tešanj, kazao je da bi se u pitanje mogla dovesti kompletna proizvodnja. - S milijun i 400 plaćat ćemo tri milijuna i 600 KM za struju. To je, pored poskupljenja stočne hrane koje nas je zadesilo u posljednje dvije godine od 53%, sigurno najveći udar na našu proizvodnju - kazao je za federalnu.ba. Promjenu u cijeni u novoj godini mogao bi doživjeti i jedan od najdražih napitaka bh. građana - kava. Kako je objašnjeno, tijekom pandemije koronavirusa dogodila se nestašica kontejnera za brodski prijevoz roba. Time je usporena trgovina kavom. U Brazilu, koji je najveći svjetski uzgajivač arabica kave, dogodili su se mrazevi i suše na poljima na kojima se kava uzgaja. Etiopiji, koja je također veliki uzgajivač arabice, prijeti građanski rat. U Vijetnamu, koji je lider u uzgoju robusta kave, povećava se broj zaraženih koronavirusom, što se odražava na proizvodnju. Osim navedenoga, sirovine i energija potrebni za proizvodnju su skuplji. Stručnjaci očekuju da će se rast cijena kave nastaviti najkasnije do 2023. Koliko je zapravo do sada sve poskupjelo, na svom Twitter profilu nedavno je objavio i gospodarstvenik Saša Trivić. U objavi stoji kako je najviše poskupio krumpir i to za više od 210%, zatim integralno brašno čija je cijena viša za 33%, topljeni sir poskupio je za 32%, namjensko brašno tip 400 za oko 30% kao i druge vrste brašna čije su cijene rasle za 23 do 30%, dok je cijena jaja, kako je napisao, veća za više od 13%. Navodi Večernji list.

Poskupjelo sve

I iz udruga za zaštitu potrošača kažu kako svakodnevno primaju pozive o promjenama cijena te da je nemoguće izdvojiti proizvod ili uslugu čija cijena nije rasla. - Poskupjelo je sve, više novca se izdvaja za hranu, lijekove, ogrjev, naftu, građevinski materijal…. kazali su iz udruga, navodeći kako će se najvjerojatnije rast cijena nastaviti i u 2022. Koliko je već sada situacija teška, najbolje pokazuju podaci SSS-a BiH. - Potrošačka košarica u studenome iznosila je 2190,30 KM i za 88,59 KM bila je skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec, a prema posljednjem objavljenom podatku, iz rujna, prosječna plaća iznosila je 998 KM, stoji u podacima SSS-a BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok