Bh. građani moraju biti spremni na najgore u ekonomskom smislu. Svakodnevno svjedočimo poskupljenjima, a prošla godina nas je vratila u neka teža vremena kad se itekako kalkuliralo što kupiti, čemu naći alternativu, bez čega se može, kako bi mjesec normalno priveli kraju, piše Večernji list BiH.

Potrošačka košarica za četveročlanu obitelj prešla je 2000 KM. Ponovno se kupuje "na teku". Luksuz postaju i neke svakodnevne stvari bez kojih se nekad nije mogao zamisliti dan.

Udar na građane

- Kao da je jučer bilo kad sam kavu u Mostaru pio za 1 KM, a s 10 KM mogao sam počastiti sve nas koji se okupimo na jutarnjem druženju. Sada mi je to postalo luksuz pa mi je sin kupio aparat za kavu i tako sam dočekao da se u umirovljeničkim danima moram odvojiti od društva barem u ovim ritualima, ali jednostavno je nemoguće s ovolikom mirovinom i ovolikim cijenama - priča nam Marko iz Mostara. Udar na građane događa se sa svih strana, i samo s poskupljenjem prehrambenih namirnica možda bi se i moglo da nije opterećen cijeli sustav i da nije sve poskupjelo. Ovih dana svjedočimo kupcima koji su ogorčeni što je u popularnoj Ikei namještaj skočio i do 130 posto, a doznajemo da je to trend koji u manjem opsegu prate sve trgovine namještaja. U jednoj trgovini u BiH kažu nam da nisu dizali cijene onog što imaju od ranije, međutim, što novo budu nabavljali, morat će se prodavati po višim cijenama. - Problem je u tome što mi nemamo s kim pregovarati u ovom segmentu. Svoju proizvodnju nemamo, ali smo uvijek imali dobavljače s kojima smo izvrsno surađivali. Ni sada nemamo zamjerki na odnos s njima, međutim, i oni su u problemima, sirovina je skuplja, i sama proizvodnja je u ukupnom segmentu poskupjela i nema drugog izbora. Najgore od svega je što ne znamo do koje mjere će sve ovo ići. Ova zdravstvena kriza koja je sve generirala kao da nema namjeru zaustaviti se, a samim time zaustaviti i sve ostale krize - priča nam dugogodišnji poduzetnik iz Hercegovine oko situacije na tržištu namještaja, ističući da je složeno stanje i u svim drugim gospodarskim sferama. Ovih dana je i predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić istaknuo da ulazimo u razdoblje skupe energije i hrane kojem se ne može naslutiti kraj. I sam Egrlić je svjestan da uz nedostatak radnika, problem u BiH dodatno usložnjava i cjelokupna politička situacija i to je ono najgore kada je ova zemlja u pitanju. Dok ostale zemlje imaju zdravstvenu, gospodarsku i energetsku krizu, BiH ima i tu dodatnu političku krizu koja je prati od završetka rata i koja ne dopušta ikakav konkretan napredak jer kad god se čini da stvari krenu nabolje, dogodi se nešto što ih vrati na početak. Egrlić je istaknuo da ukupna politička situacija negativno djeluje na poslovno okružje kako domaćih gospodarstvenika, tako i stranaca i potencijalnih investitora, a sve to negativno se održava na ekonomsku sliku BiH i životni standard građana. Pozvao je i na energetsku samostalnost zemlje.

Problematične pristojbe

- Zemlje koje u idućem razdoblju uspiju biti što više energetski samostalne moći će naći način odgovoriti na sve ove izazove, jer ne treba zaboraviti da cijene energenata izravno utječu na ekonomiju i gospodarska kretanja - kazao je među ostalim Egrlić. Situacija iz ove perspektive nije dobra. Jasno je da će se morati tražiti alternative za energente koje koristimo, ali i da će se zapuštena zemljišta morati staviti u funkciju kako bi se na njima proizvodile dovoljne količine hrane za osobne potrebe. BiH, ako ništa drugo, za to ima preduvjete.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok