Vlada Tuzlanske županije od 1. siječnja ove godine refundirat će troškove osnivanja tvrtki svima koji odluče ulagati na području ove županije. Potvrdio je ovo premijer TŽ Kadrija Hodžić, koji je kazao kako je TŽ prva u FBiH koja se odlučila na ovaj vid pomoći privredi.

Pojasnio je Hodžić kako su odlučili primijeniti model tax free, koji je prvobitno primijenjen u SAD-u kao oslobađanje od poreza za vrijednosne papire i određene vrste proizvoda.

U ovom slučaju, pojasnio je Hodžić, primjena tax free modela podrazumijeva oslobađanje privrednika plaćanja brojnih dadžbina, različitih naknada i naknada na svim nivoima vlasti, prilikom osnivanja poduzeća.

"Ovim potezom olakšavamo onaj prvi, možda i najteži, korak budućim poduzetnicima. Vjerujemo da je to značajna podrška lakoći poslovanja u Tuzlanskoj županiji i vjerujem da će mnogi koji su razmišljali o pokretanju vlastitog biznisa biti ohrabreni time. Ovo je jedinstven oblik podrške mladima za lakši pristup i financijsku podršku na početku procesa pokretanja poslovanja. Ponosni smo na to što je Tuzlanska županija, koja ima najveći broj obrta u Federaciji BiH, prvi koji je implementirala ovakav poticaj", istakao je Hodžić.

Model tax free, pojasnio je, otvoren je za sva novoosnovana poduzeća (d.o.o.) i obrte. Komplikacija u implementaciji modela je što se naknade za osnivanje preduzeća i obrta plaćaju na nivou općina/gradova, županija i drugih viših nivoa vlasti, pa ih županijska vlast, osim onih koje sama nameće, ne može ni ukinuti.

"Rješenje smo našli u proračunskom planiranju sredstava za refundaciju svih parafiskalnih nameta, ali i drugih zakonskih i administrativnih nameta prilikom osnivanja poduzeća, odnosno obrta. Dakle, onaj tko osnuje tvrtku će platiti naknade, ali će mu taj iznos biti vraćen. Naš projekt modela tax free je sveobuhvatniji od prvobitne ideje kompenzacije samo parafiskalnih nameta, koji u Tuzlanskoj županiji povećavaju troškove registracije tvrtki za 470 KM i obrta za 200 KM, i uključivat će nešto širi sadržaj financijskih aspekata osnivanja poduzeća u Federaciji BiH. To će, u konačnici, biti utvrđeno provedbenim aktom kojim će biti definirano koji će troškovi, osim parafiskalnih naknada, biti nadoknađeni osnivačima poduzeća", kazao je Hodžić.

Za model tax free podrške poduzetništvu odlučili su se s ciljem da pomognu svima koji žele pokrenuti svoju poslovnu priču, ali i kako bi pokušali smanjiti broj mladih koji se odlučuju za odlazak iz zemlje.

"Radi se o našoj namjeri da odgovorimo i na one namete za koje kao županijska vlast nismo u nadležnosti. Naprimjer, imate niz nameta, taksi i drugih davanja koja se tiču federalnog ili lokalnih nivoa vlasti, na koje mi kao županija nismo mogli utjecati. Dakle, pronašli smo način da ono što novi poduzetnici moraju platiti pri pokretanju tvrtki, mi im to nadoknadimo. Na ovaj način izravno doprinosimo lakšem poslovanju i stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja. Kada je riječ o održivosti ove mjere, moramo istaknuti da će ublažavanje ili subvencioniranje nameta u osnivanju poduzeća i obrta poduzetnicima i obrtnicima osigurati početne uštede i poduzetničke poticaje, a ujedno će u konačnici dovesti do povećanja proračunskih prihoda (kroz povećane poreze i doprinose), a da ne govorimo o multiplikaciji potrošnje koja će biti ostvarena od plaća zaposlenih u takvim tvrtkama. I još nešto, smanjit ćemo rasprostranjenost korupcije koja se odnosi na javne usluge, administrativne takse i dozvole za registraciju poduzeća", istakao je Hodžić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok