Epidemiološke mjere koje su na snazi mogle bi biti ukinute na proljeće, odnosno u periodu od kraja ožujka do početka svibnja, kazao je za „Dnevni avaz“ Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva. Kako je dodao, uskoro bi se mogla očekivati normalizacija situacije s pandemijom koronavirusa.

Čerkez je potvrdio i da se očekuju nova pravila u Federaciji BiH koja se odnose na testiranje, ali i na period izolacije.

- Mi sada više potenciramo antigensko testiranje, s obzirom na broj oboljelih. Pratimo redovno koliki je priljev oboljelih u bolnice. To nam je ključna stvar u ovom trenutku kako ne bi došlo do preopterećenja. Razgovarali smo s vodećim ljudima u bolnicama i, prema informacijama koje sada imamo, mislimo da bismo ovaj val trebali proći bez većih problema - kazao je Čerkez.

Federalni krizni stožer razmatrao je nove mjere koje bi, kako je naveo, mogle biti uvedene narednog tjedna.

- Svakako bi bili više privilegirani ljudi koji su primili tri doze cjepiva, odnosno oni koji su kompletno cijepljeni, u odnosu na necijepljene. Tim osobama će, vjerojatno, biti skraćena izolacija ako su zaraženi, a, ako budu imali kontakte sa zaraženima, neće ići u izolaciju. To je novi pristup koji je prisutan u Europi, a koji i mi slijedimo - rekao je Čerkez.

Najavio je i da će u narednih sedam dana broj zaraženih još rasti, s obzirom na to da je omikron soj zavladao.

Čerkez je pojasnio da će se PCR testovi koristiti samo za pacijente s težim oblikom infekcije, za rizične grupe te starije osobe.

- PCR će se koristiti i za osobe koje su osjetljive, a vraćaju se na posao, odnosno za zaposlenike bolnica, u centrima za socijalni rad. Također, tim osobama bit će omogućene i bolje maske - naveo je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok