Vijest o poskupljenju pečene janjetine u Jablanici obišla je posljednjih dana medije. Ovo tradicionalno jelo po kilogramu se sada cijeni 10 konvertibilnih maraka više nego prije par mjeseci, dok je porcija za jednu osobu skuplja gotovo dvostruko, piše Večernji list BiH.

Troškovi sve veći

Znači, umjesto dosadašnjih 30, ljubitelj ovog specijaliteta će sada za kilogram janjetine platiti 40 KM, dok će sok umjesto ranije 2-3 KM sada platiti od 3,5 do 5 KM. Zbog činjenice da je na tržnicama skuplji nego ikada, ni krumpir se više ne smatra jeftinim prilogom te je za malu porciju potrebno izdvojiti čak 4 KM. Međutim, to nije jedini primjer drastičnog rasta cijena koji se poput ružnog filma posljednjih mjeseci odvija pred očima građana BiH. Poskupjelo je sve, od osnovnih životnih namirnica u trgovinama, prijevoza, pića i hrane u ugostiteljskim objektima, režija, građevinskog materijala, igračaka, usluga frizera, automehaničara, autolimara, nakon manjeg pada ponovno rastu i cijene goriva… Umjesto ranijih 1-1,50 KM, kava danas u kafićima košta 2-2,50 KM. Kilogram brašna najjeftiniji je 1,20 KM, litra ulja 3,65 KM… Već u studenome prošle godine sindikati su upozoravali kako je potrošačka košarica u samo mjesec dana skuplja za gotovo 90 KM u odnosu na listopad. Naveli su kako potrošačka košarica za studeni iznosi 2190,30 KM, a već u prosincu prošle godine ona je iznosila 2265,67 KM i za 75,37 KM je bila skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec. Iz navedenog je vidljivo kako cijene divljaju te da su u samo dva mjeseca četveročlanoj obitelji u BiH mjesečni troškovi života porasli za 165 konvertibilnih maraka. Podaci za siječanj ove godine, sudeći prema trenutačnom stanju i rastu cijena proizvoda i usluga, mogli bi biti još porazniji.

Valja napomenuti kako sindikati prilikom izračuna potrošačke košarice računaju minimalne troškove života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku košaricu čine kategorije: prehrana – 45,3 posto, stanovanje i komunalne usluge – 13,7 posto, higijena i održavanje zdravlja – 6,6 posto, obrazovanje i kultura – 8,8 posto, odjeća i obuća – 14,1 posto, prijevoz – 6,1 posto, održavanje kućanstva – 5,3 posto. U kategoriji prehrane korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, naveli su iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Kada je riječ o rastu cijena proizvoda i usluga, one su u dobroj mjeri rezultat rasta cijena goriva, električne energije, ali i pandemije koronavirusa koja je dovela do rasta cijena sirovina i materijala na svjetskom tržištu.

Iz Saveza frizera BiH nedavno su naveli kako je nedavno poskupljenje njihovih usluga tek početak, budući da cijene svega pa i repromaterijala svakodnevno rastu. Za isti popravak kod autolimara danas ćete u odnosu na šesti mjesec 2021. godine platiti i do 200 KM više. "Cijene rada su ostale iste, ali material je skuplji, električna energija je skuplja, tako da moramo dići cijene", govori nam vlasnik autolimarske radnje. Cijene svojih usluga podigli su i taksi prijevoznici u Mostaru, a za očekivati je da će taj primjer slijediti i njihovi kolege u ostatku zemlje.

Ograničavanje

"Poskupjelo nam je sve: od goriva, filtar ulja pa nadalje", objasnili su iz tvrtke Halo taxi čiji je kilometar vožnje sada skuplji za 20 feninga te iznosi 1,20 KM. Kao hladan tuš Sarajlije je prvog dana ove godine dočekala vijest o skupljem plinu. Ovaj energent je u toj županiji skuplji za čak 37,8 posto. Rast cijena ovog energenta na tržištu povećao je troškove života brojnih građana BiH koji se griju na plin ili ga pak koriste u druge svrhe u kućanstvima. Poskupljenja bi vjerojatno bila i veća da rast cijena električne energije gospodarskim subjektima nije ograničen intervencijom Parlamenta FBiH, odnosno Vlade FBiH. Valja napomenuti kako je prosječna neto plaća u FBiH u 2021. godini iznosila 999 KM te ista ne pokriva niti polovinu troškova potrošačke košarice četveročlane obitelji. Također, 260.000 radnika u ovom bh. entitetu živi s mjesečnim primanjima manjim od 650 KM. Vlada FBiH je nedavno donijela odluku o povećanju najniže place u FBiH s 407 na 543 KM, odnosno za 136 KM, što je još uvijek za 29 konvertibilnih maraka manje od brojke za koju je u samo dva mjeseca poskupila potrošačka košarica.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u