Dok građani jedva spajaju kraj s krajem zbog brojnih poskupljenja, ali i malih plaća, vlast optimistično uvjerava kako nam ekonomska situacija u državi nikad nije bila bolja, a poslovni ambijent nikad povoljniji, piše Večernji list BiH.

Obraćanje premijera

- Ovo je moj četvrti video uživo. Želio sam vama građanima bez posrednika priopćiti što je to istina jer je ona preko raznih interesnih skupina često iskrivljena. O proračunu smo ove godine zakasnili, s obzirom na to da imamo blokadu državne razine, čekali smo Novu godinu, ali smo proračun usvojili i proslijedili u proceduru. Proračun FBiH formira se u skladu s prihodima koji su ostvareni i u skladu s potrebama društva jer i vi u ovoj interaktivnoj komunikaciji to možete zaključiti. Proračun treba biti 5 milijardi i 500 mil. KM - kazao je premijer FBiH Fadil Novalić u videoobraćanju na svom Facebook profilu. Naglasio je kako je proračun tako velik jer je bila dobra prošla godina, a očekuje izvješće o 2021. tek krajem ožujka. - FBiH nikad nije izvezla ovoliko robe i imala ovako velike prihode. I sad, kako su toliko veliki izvoz i prihodi, odgovor leži u iznimnoj žilavosti naših gospodarstvenika, tvornica, naših ljudi, ali i nesebičnoj pomoći Vlade FBiH grantovima, zdravstvenim ustanovama svih županija i općina. Globalni tokovi išli su nam u korist, korona je promijenila gledišta, pa su mnogi počeli nabavljati robu i s naših prostora, što prije nije bio slučaj - istaknuo je. I dok nas vlast uvjerava da u BiH vladaju ekonomsko blagostanje i odlična poslovna klima, podaci ipak pokazuju surovu realnost u kojoj žive građani BiH. Siromašnih i gladnih sve je više, što potvrđuju sve duži redovi pred pučkim kuhinjama. Ni Svjetska banka ne dijeli premijerovo mišljenje. BiH će ove godine imati najsporiji rast među svim zemaljama na zapadnom Balkanu i četvrti najgori rast u cijeloj Europi, proizlazi iz izvješća Svjetske banke "Globalni izgledi", a koje se odnosi na kompletnu svjetsku ekonomiju.

Rast nezaposlenosti

U izvješću je navedeno da će BiH ove godine imati rast od 3%, dok će sve ostale zemlje u regiji imati veći rast. Na prvi pogled čini se kako ni rast od 3% nije loš, ali treba imati u vidu visoku inflaciju koja će "pojesti" gotovo kompletan rast koji će bh. ekonomija ostvariti. Godinu smo počeli poskupljenjima, a plaće su ostale iste ili su čak manje. Još jedan poseban problem na koji upozoravaju iz Svjetske banke je i taj što je nezaposlenost mladih porasla na 37,7% u prošloj godini, što je dodatno pogoršalo izglede za zapošljavanje mladih u BiH. A reakcije nadležnih na taj problem odavno nema.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok