Zbog rata u Ukrajini građani pojedinih bh. gradova iz straha od nestašice pohrlili su u supermarkete te još jučer u samo nekoliko sati pokupovali desetine tona brašna.

Slične slike kao s početka pandemije koronavirusa ponavljaju se ovih dana u supermarketima pojedinih bh. gradova, dok građani u velikim količinama kupuju brašno i druge potrepštine.

Jedan od kupaca u zeničkom supermarketu je kazao da se boji poskupljenja te da namirnice kupuje dok su po normalnim cijenama, drugi ipak smatraju da bi se ukrajinski scenarij mogao desiti i u Bosni i Hercegovini pa kupuju namirnice kako ne bi bili gladni, prenosi portal Klix.

Prema riječima prodavača, već jučer je došlo do pomame za brašnom, tako da su vreće od 25 kilograma već rasprodate, a nove pošiljke koje trebaju doći, prema njihovim informacijama, neće dugo ostati na policama. Razlog je, kako kažu, još uvijek velika potražnja.

"Ostalo je još malo brašna po 1 i 2 kilograma, dok su veće količine još jučer rasprodate", kazala je prodavačica.

S druge strane, dio bh. građana ne može vjerovati da prolaze kroz sličan scenarij kao na početku pandemije, kada su mnogi gomilali vreće brašna i toalet papira.

"Ovo je psihički nemoguće izdržati, ovaj pritisak i pomamu za stvarima koje ćemo, izgleda, ponovno bacati kako smo bacali i početkom pandemije. Ne razumijem ove ljude", riječi su kupca u jednom od zeničkih supermarketa.

Osim brašna, građani BiH uzimaju i velike količine tjestenine, riže i šećera. Ove slike bile bi uobičajne da je početak mjeseca, s obzirom na isplate mirovina, plaća i invalidnina, no na kraju mjeseca ovolika prodaja namirnica iznenadila je i prodavače.

Prodavači nafte u Zeničko-dobojskoj i Srednjobosanskoj županijikažu kako nije zabilježena veća prodaja goriva, nego je to bilo ranijih dana, ali i da nema brige za opskrbu naftom u Bosni i Hercegovini te da neće doći do nestašice.

Drugačije slike nam dolaze iz Mostara i Sarajeva. KU Mostaru je povećana prodaja namirnica, ali je opskrba uredna te se police na vrijeme pune, dok je u Sarajevu sve normalno i bez veće potražnje.

Ranije je iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine saopćeno da će robne rezerve Federacije BiH ove godine biti veće za deset puta nego što su bile do sada.

Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi, je kazao da su zatečeni situacijom na istoku Europe te da postoji bojazan da se građani neće moći ponašati neodgovorno kao do sada.

"Vlada Federacije BiH će odrediti pravce djelovanja, a mi ćemo to iznijeti na našim leđima. Narednog tjedna u Mostaru imamo tematsku sjednicu, a Federalne institucije i agencije će biti zadužene za realizaciju aktivnosti", izjavio je Bavrka.

Također, Vlada FBiH je kazala da će uz postojeće zalihe biti osigurano još 20 milijuna KM u proračunu za tu namjenu te da nema razloga za strah.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok