Stati na vagu i suočiti se s brojkom koja pokazuje kilograme prvi je korak u borbi sa gojaznošću, koja poprima pandemijske razmjere, upozoravaju ljekari, koji su primijetili da ova bolest ne zaobilazi ni naše područje, pišu Nezavisne novine.

Na vagu u ordinaciji dr Marine Jotić Ivanović, koja je povodom obilježavanja 4. ožujka, Svjetskog dana borbe protiv gojaznosti, u dobojskom Domu zdravlja bila na raspolaganju pacijentima, prvi je stao tridesettrogodišnji snimatelj TV K3 Slobodan Čakarević, kojem je ista pokazala 83,3 kg.

Osim težine izmjerila je i postotak mišićne mase, masti i vode u njegovu tijelu.

"Najviše sam do sada imao 88 kg. Rezultati me nisu iznenadili s obzirom na to da sam u posljednjih mjesec i pol do dva počeo voditi račina o ishrani. Primijetio sam da sam trom, da sam sporiji, da ne funkcioniram kako treba. Jednostavno, shvatio sam kako moram nešto promijeniti. Uglavnom je to ishrana bez glutena, bez kruha, tjestenine, uveo sam povrće, meso, pahuljice, izbacio kruh, slatkiše, sokove, gazirano, pivo", kaže Čakarević.

Dvostruko starija od njega, Dragica Lukić (66) kazala je kako strogo vodi računa o svojoj ishrani, te da koristi povrće koje uzgaja u svojoj bašti.

"Blendam sebi mrkvu, ciklu, jabuku, smrekine bobice, aroniju i nikad nisam imala problema sa kilogramima. Uvijek su na poslu bili zavidni i ne mogu da vjeruju da je tako (smijeh). Zimi dobijem dva-tri kilograma, ali to je normalno jer se ne krećem, ne radim, nisam tjelesno aktivna. Kad imam volju - radim vježbe, a kad mi se ne da - ne radim", iskrena je Lukićeva.

Gojaznost je bolest, ističe dr Marina Jotić Ivanović, koja ima svoju dijagnozu, ima svoju šifru u šifrarniku bolesti, sve više gojaznih je u zemljama u razvoju kao što je BiH, a od nje obolijevaju i djeca i odrasli.

"Najčešće su to pacijenti koji već boluju od kroničnih bolesti kao što su visok krvni tlak, šećerna bolest, te koji su imali, recimo, srčani ili moždani udar. Ako primijetimo da je pacijent gojazan, nakon što odredimo visinu i težinu pacijenta, i odredimo indeks tjelesne mase, mi naravno uvijek savjetujemo i način ishrane te da bi trebalo da promijeni svoj način života", rekla je Jotić Ivanovićeva.

Ko ne želi da oko struka ima šlauf, ljekari osim pojačane fizičke aktivnosti preporučuju da zaobilaze salame, paštete, kobasice, zatim grickalice, slatkiše te brzu hranu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u