Koordinacijski odbor peradara BiH je na hitnoj sjednici održanoj danas konstatirao da je opskrba sirovinama za stočnu hranu prekinuta iz zemalja okruženja iz kojih se sirovine uvoze.

Zalihe u BiH ne postoje, a kod proizvođača su na minimumu. Radi toga je zaključeno da se traži od nadležnih institucija BiH hitno reagiranje i traži dozvola izvoza kukuruza i ostalih žitarica od Vlade Republike Srbije u BiH. Ukoliko se ovaj problem ne riješi prijeti prisilno obustavljanje proizvodnje - priopćeno je iz Koordinacijskog odbora peradara BiH.

Navodi da su posljedice koje se već drastično osjete u sektoru peradarske proizvodnje radi sukoba na istoku kontinenta, između ostalog, zabrana izvoza kukuruza, pšenice, brašna i ulja iz većine europskih zemalja.

Dodaje se kako je poseban problem zabrana izvoza žitarica iz Mađarske i Srbije iz kojih se peradari BiH većinom opskrbljuju.

- Peradari BiH su na bazi dugogodišnje uspješne poslovne suradnje s prozvođačima iz Srbije, potpisanog sporazuma CEFTA kao i u duhu dobrosusjedskih odnosa uvjereni da će se dozvoliti izvoz žitarica iz robnih viškova Srbije na tržiste BiH u najskorijem roku. Reakciju nadležnih BiH institucija na zahtjev peradara u BiH očekujemo već danas, kao i pozitivan odgovor - navode iz Koordinacijskog odbora peradara BiH. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u