Nekoliko bh. udruženja poljoprivrednih proizvođača pokrenulo je inicijativu kojom traže od mljekara i trgovačkih lanaca povećanje cijene sirovog mlijeka na 0,95 KM po litru sa sadašnjih 0,55KM/l.

Zbog povećanja cijena žitarica, gnojiva, sjemena i nafte u Grupaciji mljekara Tuzlanske županije smatraju da je ispunjenje njihovog zahtjeva jedini način da u ovome periodu opstanu na tržištu kao proizvođači hrane.

- Spas bosanskohercegovačkog mljekarstva je u podizanju cijene mlijeka na 0,95KM/l. Ispunjenje tog zahtjeva bi proizvođačima mlijeka omogućilo poslovanje na pozitivnoj nuli jer mi smo sada u ogromnim minusima i sjetva će nas troduplo više ioznositi u odnosu na prošlu godinu - izjavio je za Fenu Eldin Glibanović iz Grupacije mljekara Tuzlanske županije.

Kako navodi, poljoprivredni proizvođači se nisu financijski oporavili ni od posljedica suše u prošloj godini, a već se suočavaju s visokim cijenama sjemenskog materijala.

- Mljekarstvo u Tuzlanskoj županiji ima kapital od 110,7 milijuna KM i mislim da ne bi imalo smisla ugroziti taj kapital zbog četiri do pet milijuna KM, koliko bi realno iznosili naši zahtjevi - izjavio je Glibanović za Fenu.

Vlada Tuzlanske županije donijela je Program novčanih podrški za poljoprivredu i ruralni razvoj u ovoj godini kojim će se omogućiti isplata novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima.

Glibanović smatra da taj program neće biti dovoljan, te da je potreban jedan drugačiji pristup sektoru poljoprivrede.

- Iscrpljeni smo definitivno od prošle godine, a i ova godina nas ne mazi. Za svojih pedeset grla, morao bih zasijati oko 50 hektara. Ranije sam mogao jedan hektar zasijati za 1 - 1,5 tisuću KM, što ove godine neću moći za 3 - 3,5 tisuće KM, što znači da mi za sjetvu samo treba oko 150 tisuća KM - izjavio je Glibanović.

U Grupaciji mljekara Tuzlanske županije se nadaju pomoći svih razina vlasti kroz nabavku što većih količina gnojiva, sjemena i herbicida, a kako kažu, oni će odgovornost preuzeti na sebe kako bi za stanovništvo proizveli što više hrane.

Za ponedjeljak su zakazali sastanak u Vladi TŽ kako bi dogovorili naredne korake za zajednički izlazak iz ove krize.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u