Prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima naći će se na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 28. i 29. ožujka nakon što je povučen s dnevnog reda krajem prošle godine.

Iz Vlade Federacije BiH ističu da je riječ o zakonskim rješenjima čiji je cilj rasterećenje poslodavaca, ali i rast plaća radnika. Znači, osnovna premisa je da se novim prijedlogom Zakona o doprinosima snižava bruto opterećenje na plaću s dosadašnjih 41,5 posto na 32,5 posto. Ovo bi, kako kažu iz Vlade FBiH, stvorilo pretpostavke za rast plaća u realnom sektoru. Na primanja do 800 KM, kako je ranije najavljeno, neće se naplaćivati porez, piše Klix.

Što se tiče doprinosa, ako bi zakon stupio na snagu, oni bi se za MIO osiguranje obračunavali po stopi od 17,5 posto, za zdravstveno po stopi od 13,5 posto, a za osiguranje u slučaju nezaposlenosti 1,5 posto. Ono što je također novost je da novi zakon drukčije tretira naknade poput toplog obroka, prijevoza i regresa, koji se do sada nisu oporezivali, a usvajanjem novog zakona bi bili oporezivani. I ovo su pojasnili iz Vlade rekavši da bi se ove naknade u pravilu sjedinile s plaćom, što bi dugoročno bilo dobro za radnike jer bi, primjerice, bili kreditno sposobniji. Također, one će ulaziti u osnovicu za mirovinu što znači da će i ona biti veća.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok