Koliko je točno migranata ušlo u BiH u 2022. teško je reći jer Ministarstvo sigurnosti i Služba za poslove sa strancima imaju različite podatke. Ali, jedno je očigledno – o migrantima više nitko ne priča, kao da su "u zemlju propali".

Ista pitanja portal Srpskainfo je poslao na adrese pomenutih institucija, ali su dobili brojeve koji se ne podudaraju.

U Službi za poslove sa strancima BiH kažu da, prema evidencijama s kojima raspolažu, zabilježeno je blago povećanje broja migranata u odnosu na isti period lani.

"U prethodnoj godini za navedeni period registrirano je 1103 migranta, dok je trenutačno registrirano 1.556" kažu u Službi. Istodobno, na pitanje koliko je ilegalnih migranata ušlo na teritoriju BiH u 2022. i koliki je taj broj u odnosu na isti period 2021., iz Ministarstva sigurnosti dobili su odgovor: "U periodu 01.01.-23.03.2022. Službi za poslove sa strancima ukupno je prijavljeno 1890 nezakonitih migranata, dok je u istom periodu prošle godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 2.266 nezakonitih migranata, što prestavlja smanjenje od 16,59%" kažu u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Dušanka Majkić, članica Zajedničke komisije za obranu i sigurnost PS BiH, smatra da BiH uopće nema dokument koji govori u kakvom sigurnosnom okruženju živi. Za izvještaje o stanju sigurnosti i izvještaje o stanju migracija, koje parlament povremeno dobiva, tvrdi da su neusporedivi i da se iz njih ne može vidjeti je li napredujemo ili nazadujemo.

– Nažalost, važnost tema za medije je relativna, pa su pandemija covid 19 i invazija Rusije u Ukrajini top teme koje jednostavno nameću sebe u prvi plan zbog implikacija – kaže komunikolog i viši asistent na FPN Banja Luka, Borislav Vukojević i dodaje da to ne znači da problem migranata ne postoji.