Posjet predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela BiH i zemljama zapadnog Balkana događa se u vremenu teških unutarnjih prijepora oko problema s održavanjem izbora i zapaljivih poruka političara te nagovještaja da bi se kriza iz Ukrajine eventualno mogla preliti na ovaj dio Europe.

Predsjednik Europskog vijeća je uoči regionalne turneje predložio stvaranje Europske geopolitičke zajednice te postupno uključivanje zemalja zapadnog Balkana u pojedine sektorske politike EU-a, sukladno njihovu napretku u procesu pristupanja. On je u BiH stigao kasno u petak u Predsjedništvo, a njegov odlazak predviđen je nakon susreta u subotu s vodećim političarima, kada će pokušati posredovati oko svojevrsnog džentlmenskog dogovora kako bi se izbjeglo produbljivanje političke i institucionalne krize. Piše Večernji list BiH.

Sporazum iz Mostara

Iako je prvotno bilo planirano da Michel posjeti i Mostar, to je otkazano, kao i odlazak u kamp Butmir s mirovnim snagama iz kontingenta EUFOR-a. Čelnik HNS-a BiH i HDZ-a Dragan Čović rekao je kako Michel u BiH dolazi na poticaj premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. - Korisno je da je predsjednik Vlade RH (Andrej Plenković) svojim angažiranjem uspio osigurati da on bude na našem prostoru i da možemo govoriti o temama koje su aktualne za BiH. Za mene je primarna provedba sporazuma iz Mostara, uz što se vežu izmjene Izbornog zakona oko legitimnog predstavljanja, provedbe svih presuda, kako Ustavnog suda BiH tako i Suda u Strasbourgu. Imat ću jako puno komentara oko onoga što se događalo posljednjih dana kao dopuna pritiska jednoga dijela, prije svega, sarajevskih medija i političara, koje je pratio i dio međunarodne zajednice. Na različite se načine nelegitimnom Središnjem izbornom povjerenstvu nastoji nelegitimno i nezakonito osigurati novac, čak i nezakonito zapošljavanje, što se također pokušava uraditi u ovome vremenu. Kako ćemo onda dobiti izbore koji su demokratski. To se ne smije raditi, nedopustivo je. Oni koji to rade danas, u posljednjih godinu dana, a napose posljednjih nekoliko mjeseci blokirali su donošenje globalnog fiskalnog okvira, globalnog proračunskog okvira, proračuna i Zakona o izvršenju proračuna za ovu godinu - rekao je Čović na konferenciji za novinare, prenosi Večernji list.

Dodao je kako predstavnici europske administracije dobivaju posve pogrešne informacije od bošnjačkih članova Predsjedništva, ali i ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, koju je optužio da krivotvori vanjsku politiku zemlje. - Posebno brine i žalosti što jedan dio institucija BiH, mimo strategija, zakona o vanjskoj politici, nastupa diljem svijeta u interesu jedne politike, pa čak i jedne političke stranke. To rade bošnjački član Predsjedništva, jedan ili drugi, ali i ministrica vanjskih poslova. Ministrica vanjskih poslova, za koju se već godinu dana traži smjena u Vijeću ministara, za koju se traži rasprava u Parlamentu o radu, ta ministrica traži poduzimanje mjera unutar BiH, ono što netko radi naziva blokadama. Imam osjećaj da ih je Hrvatski narodni sabor BiH razočarao što smo kazali kako idemo na izbore i idemo ih uvjerljivo dobiti. U međuvremenu ćemo razgovarati o provedbi svih zaključaka izvanrednog sabora HNS-a. Imam osjećaj da se očekivalo kako će moći reći da mi ovdje blokiramo. Kako su im nedostajale te blokade, sve nastoje transformirati kroz odluke koje se raspravljaju u Vijeću ministara na sjednicama koje se zakazuju kao telefonske sjednice iz Washingtona. Na takvoj se sjednici razgovara o krajnje ozbiljnim temama, a proračun je itekako ozbiljan danas zbog čitave ekonomske situacije. Proračun na državnoj razini nema rebalansa, što znači da sve unaprijed moramo ukalkulirati. Puno naših proračunskih korisnika, policajaca, vojnika, zaposlenika Uprave za neizravno oporezivanje traži povećanje plaća. To se ne može učiniti bez proračuna - rekao je Čović.

Bez svrstavanja

Odbacio je mogućnost svrstavanja na stranu premijera Andreja Plenkovića ili predsjednika Zorana Milanovića. - Što se tiče opredjeljenja, katastrofalna bi pogreška bila da predstavnici politike hrvatskog naroda u BiH na taj način promišljaju vođenje politike. Ja bih mogao imati luksuz kao predsjednik HDZ-a BiH povezati interes s predsjednikom HDZ-a RH, što je logično. Njemu iskreno zahvaljujem za sve što radi, pa i ovaj dolazak Charlesa Michela, ne bi ga bilo da nije Andreja Plenkovića. Ali, s druge strane, imamo i 12 stranaka koje su se dogovorile da zajedno idemo na ove izbore i imamo jednoga kandidata za člana Predsjedništva kojega će predložiti HDZ, da zajedno idemo u RS. Kao predsjednik HNS-a BiH, morate voditi računa o svim elementima, uvažavajući i cijeneći sve što radi predsjednik RH čiji zagovor u posljednje vrijeme odgovara svemu onome što mi tražimo ovdje kao hrvatski narod. Nema dvojbe, to odgovara uhu naših ljudi i u RH i u BiH jer je mobilizirao javnost do zavidne mjere kako bi osjećala ovaj problem - rekao je Čović, prenosi Večernjak. Na upit o kandidaturi za člana Predsjedništva, istaknuo je da HNS o tome nije donio odluku. •

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok