Iako nema preciznih službenih podataka o broju građana BiH koji su napustili domovinu i otišli živjeti te raditi u druge države, prema istraživanju Unije za održivi povratak i integracije BiH, zemlju je u proteklih devet godina napustilo pola milijuna stanovnika, piše Večernji list BiH.

Službeni podaci

Tisuće medicinskih djelatnika napustile su proteklih godina BiH, a mnogi će to tek učiniti kako bi bolji život potražili u Njemačkoj koja je za njih otvorila svoje tržište rada. Dok školovani medicinski kadar odlazi trbuhom za kruhom, u BiH se cijela priča završava na upozorenjima kako građane u budućnosti neće imati tko liječiti i kako će zdravstveni sustav kolabirati.

Masovni odlazak ljudi iz BiH se nastavlja, a samo u ovoj godini državu bi moglo napustiti 350.000 osoba. Procjena je to Saveza samostalnih sindikata BiH. Odlaze kvalificirani majstori zaposleni u oblasti građevinarstva, prerade i obrade metala, ali i prometa. Povećanim intenzitetom odlazi zdravstveni kadar, kao i IT stručnjaci.

BiH je treća u svijetu po broju medicinskih djelatnika koji su u proteklih pet godina otišli u Njemačku. Odlasci medicinara iz BiH nastavljeni su te su se čak i pojačali tijekom pandemije. Prošle je godine u okviru programa “Triple Win” njemačke Savezne agencije za zapošljavanje i Društva za međunarodnu suradnju u zemlju pozvano 759 medicinskih sestara i tehničara. Među njima su 234 iz Vijetnama, 210 s Filipina, 156 iz BiH, 127 iz Tunisa i 32 iz Srbije. Elvira Hukić jedna je od mnogih koji pohađaju tečaj njemačkog jezika. Cilj joj je otići van jer i nakon završene medicinske škole i pravnog fakulteta nema ni dana radnog staža u struci, nego već 12 godina radi kao trgovkinja.

- Njemački jezik učim isključivo iz potrebe. Tko može voljeti više neku drugu državu i jezik nego svoj? Zašto meni s 37 godina treba da se mučim, lomim jezik, izgovaram njemački, trudim se i učim. Ali moram kako bih omogućila bolju budućnost svojoj obitelji i sebi - kazala je za BHRT medicinska sestra i diplomirana pravnica Elvira Hukić.

Broj medicinskih sestara i tehničara koji razmišljaju kao Elvira iz dana u dan sve je veći. U posljednjih deset godina BiH je napustilo više od 5230 medicinskih sestara i tehničara, a samo u prošloj godini iz Komore medicinskih sestara se po osnovi odlaska u inozemstvo iščlanilo njih 150. Uzevši u obzir kako oni čine jednu trećinu ukupnog broja zaposlenih u zdravstvenom sustavu, posljedice njihova odlaska već su primjetne.

- Primijetili smo kako nam nedostaje operativaca, nedostaje nam stručnih kadrova, kao i kadrova koji mogu trenutačno odgovoriti u određenom obujmu posla. Neka radna mjesta zamijenjena su prekvalificiranim kadrovima, dosta je vremena potrebno kako bi se osposobilo taj mladi kadar - rekla je predsjednica Komore medicinskih sestara i tehničara u Zeničko-dobojskoj županiji Sabina Čolić. Ne odlaze samo oni koji nemaju posao, porazna je činjenica što odlaze i oni s više od deset godina radnog staža, odnosno već radno osposobljen kadar, ističu iz Komore.

Uče njemački

Elvirinu priču dijele brojne medicinske sestre i tehničari te njegovatelji iz BiH koji masovno upisuju tečajeve njemačkog jezika i šalju životopise zdravstvenim ustanovama u Njemačkoj. Broj je znatno veći od onoga službenoga. Veliki broj njih nigdje nije evidentiran. Po završetku školovanja jednostavno su spakirali stvari i otišli.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok