Bošnjački radikal Miralem Merdić u ponedjeljak je izveo "performans" pokušajem uklanjanja hrvatske zastave s groblja u mjestu Jelah u tešanjskoj općini uz glasno vikanje kako je riječ o neustavnoj zastavi.

- Imam u ruci papir, presudu Ustavnog suda FBiH gdje jasno stoji kako je ta zastava neustavna i da je njezino isticanje zabranjeno - vikao je Merdić. Iako je najavio kako će to učiniti na "civiliziran" način uz asistenciju policije, ipak je to učinio "nepoznati počinitelj" u noći na srijedu, piše Večernji list BiH.

Heroji po noći

Naime, oskvrnut je stijeg te je skinuta zastava hrvatskoga naroda u BiH koja je podignuta prije nekoliko dana uz spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Jelah na sjeveru BiH, što je izazvalo uznemirenost Hrvata. Spomenik na katoličkom groblju svečano je otvoren prošloga tjedna te ga je blagoslovio lokalni župnik don Ilija Marinović. Uz zastavu Hrvata u BiH, uz spomenik se nalazi i zastava Bosne i Hercegovine. Nedugo nakon toga radikal Merdić najavio je uklanjanje zastave Hrvata u BiH te se okomio i na lokalnoga župnika. Sve je snimio te objavio na YouTube kanalu. Policija iz Tešnja ga je pak tada spriječila da uđe u groblje te ukloni zastavu. Zanimljivo je, međutim, kako Merdić toliko dobro poznaje praksu sudova u BiH. Na jedan drugi slučaj skrnavljenja hrvatskih nacionalnih obilježja upozorile su udruge HVO-a u Žepču, posebice u mjestu Fojnica kod Maglaja. Zbog toga je podnesena kaznena prijava koja, međutim, nije rezultirala provođenjem istrage. Naime, Tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije je 28. ožujka 2022. dostavilo udrugama HVO-a odluku o neprovođenju istrage zbog cijepanja hrvatske zastave na spomen-obilježju u Maglaju. Tužiteljica Adina Karadža pozvala se na odluku Ustavnoga suda Federacije BiH U-11/97 u kojoj je neustavnom ocijenjena hrvatska trobojnica kao službena zastava Hercegbosanske županije. Ali ne i hrvatskoga naroda. No to ne stoji bilo gdje u objašnjenju. To je, međutim, bilo dovoljno da ova tužiteljica, miješajući zlonamjerno kruške i jabuke, kaže kako je "ista zastava proglašena kao neustavna". Koliko je to objašnjenje smiješno, nacionalističko i jednostrano, govori vrlo jednostavna logika da ne bi valjda neki Hrvat iz Maglaja stavljao zastavu Hercegbosanske županije, nego hrvatsku zastavu koja predstavlja dio identiteta ovoga naroda. Nakon toga Koordinacija udruga HVO-a Žepča žalila se glavnoj tužiteljici u Zeničko-dobojskoj županiji Vesni Kaknjo koja je dostavila isti odgovor o obustavi istrage o uništavanju zastave. Ovakav stav pravosuđa Zeničko-dobojske županije očito je ohrabrio radikale na nasilje, čime se pravi golema šteta u odnosima Hrvata i Bošnjaka. Tešanj je općina u kojoj su Bošnjaci većina. Iz Udruge HVO-a osudili su taj incident ističući kako je spomenik podignut braniteljima koji su poginuli u ratu sa srpskim snagama. Upozorili su kako su hrvatska obilježja postala meta onih koji žele zaboraviti povijesne činjenice i sam doprinos HVO-a u Domovinskom ratu.

Desetak incidenata

Naveli su kako je u posljednjih godinu dana zabilježeno desetak sličnih incidenata na području središnje i sjeverne Bosne devastiranjem spomenika hrvatskim braniteljima i oštećivanjem obilježja Hrvata. Iz Hrvatskog narodnog sabora istaknuli su kako napad na simbole Hrvata u Tešnju predstavlja "udar na suživot uz demonstraciju netolerancije i izazivanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti te zastrašivanje hrvatskog naroda uz poruku da više nije poželjan". - Ovo nije izolirani slučaj jer se ranije isto događalo sa skidanjem i uništavanjem zastave hrvatskoga naroda u Fojnici kod Maglaja, Selištu kod Žepča i u crkvenom dvorištu u Varešu - navodi se u priopćenju HNS-a BiH. Kritizirali su i međunarodne dužnosnike angažirane u BiH jer nisu nikada osudili slične napade na hrvatska obilježja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok