Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, kazao je danas kako su predstavnici vladajućih stranaka nastupili jedinstveno u Bruxellesu i da je zbog toga prihvaćen niz njihovih primjedbi koje su se našle u sporazuma kojeg su bh. lideri prihvatili.

Dodao je kako ništa nije potpisano. Zaključio je da je sinoć njegov kolega iz Predsjedništva Željko Komšić doživio najveći poraz te da je mnogo misterije bilo oko toga što će biti u Bruxellesu.

“Dokument nam je predočen tek na početku sastanka i u njemu je bilo mnogo netočnih informacija. Želim kazati da smo djelovali jedinstveno, imali smo malo taktičko ponašanja. Nešić je u svojim raspravama bio korektan i razgovarao je s nama”, otkrio je.

Lider SNSD-a je naglasio kako su političari iz Federacije BiH, bez obzira jesu li vladajući ili oporba, “postavljali što žešće uvjete nama iz Republike Srpske”. Dotaknuo se i odsutnosti sa sastnaka lidera HDZ-a Dragana Čovića, javlja N1.

“Sastanak je obilježila činjenica da nije nazočio ni Čović, jer nije želio sudjelovati gdje god bude Komšić. Ja to razumijem, ali je on bio tamo (u Bruxellesu) i misilim da je imao sastanak s Michelom i Borrellom”, kazao je Dodik.

Dodik je ocijenio kako će svi, nakon sastanaka, pokušati govoriti kako su uspjeli, a po njemu jedini uspjeh je što je načelno dogovoreno da se izbor u Bosni i Hercegovini provedu u fer i demokratskoj atmosferi. Ponovio je kako ništa nije potpisano i da su uvaženi gotovop svi zahtjevi vladajućih iz RS.

“Zatražili smo da sve bude dio dogovora. Rekli smo da nećemo prihvatiti Rezoluciju UN-a o osudi agresije na Ukrajinu. Na kraju je stajalo da ćemo to imati u vidu, kao da to nismo imali u vidu do sada. Naš zahtjev je bio da stoji kako je BiH ‘sastavljena’ od dva entiteta i Brčko Distrikta, i da stoji tri konstitutivna naroda”, kazao je.

Dodik je zaključio da je njegov kolega iz državnog predsjedništva Željko Komšić bio najnervozniji”…

“I najgori. Ovaj dokument je njegov potpuni poraz. Znamo da bježi od priče o konstitutivnosti i u dokumentu to stoji. Primjedbe koje smo tražili u pravilu su uvažene. Piše tamo da se prihvaćaju odluke stranih i domaćih sudova, ali je izbačen Ustavni sud”, zaključio je Dodik, te je pozvao Europsko vijeće da nakon ovog sastanaka što prije dadne kandidatski status Bosni i Hercegovni za Europsku uniju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok