Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović najavio je da će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana njegova primanja u Domu naroda nakon usvajanja Proračuna usmjeriti u humanitarne svrhe. Taj iznos će, poručuje, do kraja mandata uplaćivati organizaciji Pomozi.ba.

- Od svih zastupnika i izaslanika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, ministara i zamjenika ministara iz SDA u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ću zatražiti da razliku u primanjima, također, usmjere u humanitarne svrhe. SDA će hitno kreirati i u proceduru uputiti izmjene zakonskih rješenja koje će podrazumijevati umanjenje najviših primanja dužnosnika na državnoj razini, a povećanje plaća službenika s niskim primanjima, naveo je Izetbegović u svojoj izjavi za javnost.

SDA je podržala usvajanje Proračuna, naglašava, iako smatra da je povećanje ionako previsokih primanja državnih parlamentaraca nepotrebno i dodatno produbljuje postojeći jaz u primanjima.

- Usvajanje Proračuna institucija Bosne i Hercegovine, nakon kontinuiranih višegodišnjih političkih blokada, omogućit će normalno funkcioniranje države i njenih institucija.  Proračun će također omogućiti i vraćanje plaća vojnicima, policajcima i ostalim državnim službenicima na razinu iz 2008. godine, čime će se konačno riješiti problem nesrazmjera u odnosu na plaće službenika na entitetskim, kantonalnim i općinskim razinama. Povećanjem osnovice za obračun plaća policajcima, vojnicima i državnim službenicima predviđena su i povećana primanja za državne zastupnike, izaslanike, ministre i njihove zamjenike, što se u ovom trenutku nije moglo izbjeći jer bi dodatno prolongiralo usvajanje Proračuna, navodi Izetbegović. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok