Hrvati ne mogu spriječiti Bošnjake da nametnu šest hrvatskih izaslanika u federalni Dom naroda, no ako se to dogodi onda BiH ulazi u još dublju krizu, rekao je danas u Mostaru predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

U stanci proširene sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, predsjednik ove stranke Dragan Čović na konferenciji za medije je rekao kako su do sada utvrđene izborne liste za osam županija, a tijekom dana će se utvrditi i liste za razine BiH i FBiH.

"Želimo da najveći dio lista popune mlađi ljudi, da ponudimo jedno osvježenje. U ovom trenutku nije korektno da izlazim s potencijalnim imenima kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva. Do kraja sutrašnjega dana to ćemo objaviti", rekao je Čović.

Na pitanje novinara kako HDZ i općenito hrvatska politika kane spriječiti nametanje bošnjačkim glasovima šestorice hrvatskih izaslanika u Dom naroda FBiH, što je strateški cilj bošnjačke politike, Čović je rekao je to praktično nemoguće zaustaviti.

"Ako brojniji narod to naumi uraditi, to je za nas nemoguće spriječiti. Ako netko na liste postavi Hrvate da postavljaju bošnjačke stranke, mi ćemo to teško spriječiti na nekim prostorima. Činjenica da 6 izaslanika od 17 može utjecati na procese je uzrok brojnih problema u BiH", izjavio je.

Podsjećamo, mjesecima se već u bošnjačkoj javnosti traže modeli nametanja šestorice hrvatskih izaslanika u federalni Dom naroda čime bi se otvorila vrata izbacivanju hrvatskih političkih predstavnika iz vlasti na razini FBiH a vjerojatno i razini BiH. O tome je nebrojeno puta govorio i Bakir Izetbegović koristeći metafore "razbijanje okova", "diktat manjine" itd. Inače, presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić upravo se bavila ovim problemom te je tad utvrđeno kako mora postojati veza između osoba koje sjede u Domu naroda FBiH i konstitutivnih naroda koje trebaju predstavljati. To je ujedno i razlog zbog kojeg je bošnjačka politika sabotirala izmjene Izbornog zakona u skladu s presudom Ljubić jer želi dalje nastaviti vršiti političko nasilje nad Hrvatima i otimati im resurse.

"Ovdje se radi o velikim zloupotrebama činjenice da se iz svake županije delegira najmanje po jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda iako u nekim kantonima Hrvata živi ispod jedan posto. To smo jasno komunicirali i međunarodnim institucijama. Ova pitanja smo čak bili i usuglašavali s bošnjačkim strankama. Sve se to pak može prepoznati u odluci Ustavnoga suda u predmetu Ljubić. Svi ti problemi su jasno prepoznati od vodstva Europske unije. Ovdje se to često prešućuje. O kandidatskom statusu BiH će se odlučivati iza izbora i to upravo kako bi se vidjelo kolika će biti zloupotreba instrumenata o kojima ovdje govorimo. Danas imamo dovoljno mehanizama na stolu koji bi trebali biti dovoljni bošnjačkim političarima da ne rade ovo o čemu se govori", rekao je Čović.

Dodao je kako je prošlo vrijeme nametanja jednom konstitutivnom narodu.

"Ako se želi kriza dublja od sadašnje, onda će se ovo raditi", izjavio je predsjednik HDZ-a BiH.

Izrazio je uvjerenje kako će među Hrvatima odaziv biti isti kao i na posljednjim izborima te da će HDZ ostvariti bolji rezultat nego prošli put.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok