Borjana Krišto; Foto: Livno Online

Vodstvo HDZ-a BiH odlučilo je ponovno za hrvatskog člana BiH Predsjedništva kandidirati zamjenicu predsjednika stranke Borjanu Krišto nakon što je, pomalo iznenađujuće, od nove utrke za državni vrh odustao predsjednik stranke Dragan Čović, piše Večernji list BiH.

Uz to, kao nositelji lista u dva izborna područja za državni Parlament usuglašeno je da će biti aktualna zastupnica u Zastupničkom domu Darijana Filipović te predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Na taj su način žene, mladi, ali i iskusni kadrovi postali okosnica HDZ-ovih lista za listopadske izbore.

Čović ranije odustao

Prema Večernjakovim informacijama, od ranije je postojao neformalni dogovor koji je konačno usuglašen kada se jučer prelomilo na sastanku užeg vodstva stranke te je Borjana Krišto dobila većinsku potporu za ovu kandidaturu. Od ranije se ove godine također u stranačkim kuloarima spominjalo kako se Čović neće kandidirati za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Borjana Krišto je dugi niz godina u stranačkome vrhu, a do sada je obnašala više dužnosti, te je čak jednom ranije bila kandidatkinja za hrvatskoga člana Predsjedništva. Krišto je diplomirana pravnica, a u stranci je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH. Prema službenoj biografiji na stranicama parlamenta sudionica je i organizatorica, pokroviteljica brojnih sportskih, obrazovnih, kulturnih i znanstvenih manifestacija i skupova u BIH. Bivša je predsjednica Federacije BiH. Ranije je obnašala dužnost ministrice pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije, a do 2002. godine tajnica Vlade HBŽ-a. Na općim izborima 2002. godine je kao kandidatkinja HDZ-a BiH osvojila mandat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali ga nije preuzela jer je imenovana za ministricu pravde u Vladi FBiH. Na općim izborima 2006. godine izabrana je u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U travnju 2007. je imenovana za predsjednicu FBiH, a od 2011. je bila izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za opće izbore 2014. godine kandidirala se za Zastupnički dom Parlamenta BiH i osvojila mandat. Ponovno je birana u državni Zastupnički dom i nakon Općih izbora 2018. godine. U proteklome je mandatu bila u vodstvu ovoga donjeg doma Parlamenta BiH. Bila je autorica više zakonskih rješenja, ali i ustavnih apelacija.Jedno od tih je i ono o gradu Mostaru kada je Ustavni sud BiH dao za pravo tvrdnjama o nejednakoj izbornoj vrijednosti glasa za mostarska gradska područja. Valja reći kako je uspjela osporiti više zakonskih rješenja o kaznenom postupku, policijskim službenicima, posebnim istražnim radnjama, ali i mogućnostima zloporaba s davanjem imuniteta zaštićenim svjedocima. Pokrenula je i apelaciju oko prijepornih odredbi Ustava BiH oko načina biranja izaslanika za Dom naroda, no na kraju je povukla zahtjev nakon niza političkih pritisaka na Ustavni sud BiH. Ovo je drugi put da ide u utrku za hrvatskog člana BiH Predsjedništva. I drugi put protiv probošnjačkog kandidata Željka Komšića. Na izborima 2010. godine kada je Komšića podržavala SDP-ova mašinerija i uz potporu bošnjačkih birača osvojio je 337.065 glasova, dok je Bojana Krišto dobila 109.758. Njezina kandidatura ponovno dolazi u izazovnome trenutku kada dio bošnjačkih stranaka najavljuje kako će izvesti izborni inženjering kako bi preglasali Hrvate na poziciji u Predsjedništvu BiH, ali i u federalnome Domu naroda.

Otvoren prostor

Valja reći kako ovoga puta hrvatski kandidat ima daleko bolje izglede iz prostog razloga što su bošnjačke stranke odlučile kandidirati dvije ozbiljne političke figure oko kojih su se okupile i daleko brojnije stranačke mašinerije nego što je to bio slučaj u nekoliko zadnjih izbornih ciklusa. Uz Bakira Izetbegovića, kojega će kandidirati SDA i koji ima snažnu potporu Islamske zajednice, protukandidat za mjesto bošnjačkog člana državnog vrha je Denis Bećirević, kojega podupire šest ozbiljnih probošnjačkih stranaka. Njihov izborni potencijal je iznad 350.000 glasova što Bećiroviću daje ozbiljne izglede. To znači kako se Izetbegović neće moći rasipati s glasovima za Komšića. To otvara prostor kandidatu HDZ-a BiH kojega će poduprijeti i stranke HNS-a BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok