Vijest kako bi visoki predstavnik Christian Schmidt mogao iskoristiti bonnske ovlasti te nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH koje bi jednim dijelom mogle ići na ruku Hrvatima ove zemlje kada je riječ o legitimnom predstavljanju izazvala je buru negativnih reakcija, uglavnom kod bošnjačkih dužnosnika i javnih djelatnika, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Po nekima, takva bi odluka mogla imati nesagledive posljedice po Bosnu i Hercegovinu.

-To mogu promatrati samo kao jednu ozbiljnu prijetnju. Čini mi se da se ovih dana stavila meta na čelo međunarodnih predstavnika, prvenstveno na čelo visokog predstavnika. Jasno je da bi se određene službe trebale time pozabaviti. To je apsolutno nedopušten govor prijetnje i mržnje toliko da se probude svi oni koji su Srbi i Hrvati po zanimanju u službi takozvane građanske države“, kazao je za RTV Herceg Bosne predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Predsjednik FBIH primjećuje da se "iz naftalina" javljaju ljudi koji su i ranije iskazivali ogromne količine mržnje prema drugome i drugačijem što u ovom vremenu, kako kaže, nije prihvatljivo.

Osuđujući napade na visokog predstavnika Čavara mu je poručio da izvan snage stavi sve ranije odluke visokih predstavnika koje su poremetile ravnotežu uspostavljenu Washingtonskim sporazumom, a onda potrebe za novim odlukama kada je riječ o Izbornom zakonu neće biti.

„Neka nam vrati paritet u Županiju Središnju Bosnu, neka nam vrati paritet u sudjelovanju u Vladi FBiH, neka vrati natpolovično odlučivanje u klubovima konstitutivnih naroda u domovima naroda u Federaciji i neće biti nikakvih problema“, kazao je predsjednik FBiH.

Čavara smatra da je ovo što sada radi visoki predstavnik, prema nagađanjima medija, vraćanje mrvica od onoga što su raniji visoki predstavnici oduzeli hrvatskom narodu.

-Ja ne smatram da je išta pozitivno za hrvatski narod. Smatram da je to pokušaj da se uradi nešto u BiH što bi donijelo stabilnost, ali mislim da je to potpuno nedovoljno ako se ne razumiju procesi koji su egzaktni i koji se pokazuju na način prijetnje, ucjena i mržnje, kazao je Čavara za RTV HB.

Toliko pokazane mržnje zagovornika građanske države prema nečemu što bi moglo doprinijeti uravnoteženosti odnosa konstitutivnih naroda u Federaciji BiH pokazuje kako se gleda na budućnost BiH, kaže Čavara.

„Jasno da smo mi stalno zagovarali da riješimo te odnose, da se posvetimo europskom putu i da se posvetimo rješavanju problema koje imaju svi stanovnici ove države, žitelji BiH suočeni s krizom koja je došla, ali će doći vjerojatno u još težim okolnostima“, kazao je Čavara te istaknuo da je jasno na koji se način zamišlja građanska država, i kada znamo koliko bi u njoj bilo prijetnji i mržnje – znamo i kakva bi bila budućnost.

Čavara ponavlja da bi predstavnici međunarodne zajednice trebali shvatiti vlastitu odgovornost za sve ono što su uradili ranije narušavajući ravnotežu u FBiH uspostavljenu potpisivanjem Washingtonskog sporazuma. –Onda, neka to vrate na početne pozicije pa ćemo se ponovno dogovarati, kaže Čavara.

Predsjednik FBiH pozvao je na kraju sve dužnosnike da poštuju Ustav i zakone ove zemlje kao i sve žitelje da poštuju sustav zemlje u kojoj žive, a to su dogovorena načela daytonske BiH i washingtonske Federacije BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok