Brojke novooboljelih iz dana u dan rastu i u Bosni i Hercegovini, a bolnički kreveti polako se pune. U razdoblju od 24 sata registrirana je 681 osoba pozitivna na koronavirus, od 1690 obrađenih testova, piše Večernji list BiH.

Raste broj zaraženih

Prijavljeno je sedam smrtnih ishoda, i to dva u FBiH i pet u RS-u, priopćeno je iz entitetskih ustanova za javno zdravstvo i Vlade Distrikta Brčko BiH. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je ukupno 1201 uzorak, od čega 405 pozitivnih na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim županijama u Federaciji BiH, osim u BPŽ-u i HBŽ-u. Stručnjaci predviđaju kako bismo se s vrhuncem novog vala koronavirusa mogli suočiti već u drugoj polovini kolovoza ili početkom rujna, a onda opet poslije Nove godine.

Andrea Jurić, epidemiologinja i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a kazala je za Faktor kako se u Zapadnohercegovačkoj županiji posljednjih dana bilježi znakovit broj oboljelih, ali da te brojke ne pokazuju pravo stanje.

- Na jednu zaraženu prijavljenu osobu sigurno dolazi još deset neprijavljenih, a razlog je što neki, a tu prije svega mislim na one iz privatnog sektora, ne mogu sebi osigurati duga bolovanja. Oni koji se prijavljuju uglavnom imaju ozbiljniju kliničku sliku - objašnjava Jurić. Ono po čemu se ovaj ljetni val razlikuje od prethodnih jest blaža klinička slika koju daju omikron varijante koronavirusa iako, kako kaže dr. Jurić, za neke ljude i dalje mogu biti kobne. - Iako ne možemo govoriti o opterećenosti zdravstvenog sustava, bolnički kreveti polako se pune. Nije ovo vrhunac vala, brojke će i dalje rasti u idućim tjednima, ali se nadamo da to neće uzrokovati značajnije probleme u zdravstvenom sustavu - navodi dr. Jurić.

Sadašnji broj zaraženih, hospitaliziranih, ali i preminulih nije nešto što treba zanemariti. Samo na području TŽ-a, u prvim danima kolovoza, preminulo je 10 osoba od posljedica zaraze, a broj zaraženih svakodnevno se povećava, podsjeća doktorica Amela Mujanović, specijalizantica u Zavodu za javno zdravstvo TŽ-a, piše FTV.

- Pozitivna je svaka druga testirana osoba. I dvoje novorođenčadi smješteno je na Klinici za dječje bolesti - stabilno su. Još je aktualan omikron soj - što je dobro - navodi doktorica Mujanović jer su njegovi simptomi slabiji.

Procedura

Kako raste broj oboljelih od COVID-19, mnogi zaraženi građani i članovi njihovih obitelji su u nedoumici - kome se obratiti nakon što test pokaže da su pozitivni na SARS-CoV-2, koliko traje izolacija cijepljenima, a koliko onima koji to nisu, moraju li u izolaciju i članovi obitelji i koliko dana?

Nakon što test pokaže da je osoba koja ima simptome COVID-19 zaista i zaražena koronavirusom, ona o tome, kako kaže dr. Emina Kurtagić-Pepić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo SŽ-a, preko telefona obavještava svog liječnika obiteljske medicine.

- Uvidom u e-karton liječnik se informira o tome kakav je cijepni status osobe i na osnovi toga kao i kliničke slike koju pacijent ima savjetuje dalje korake - koju terapiju uzimati i treba li ga uputiti u Covid ambulantu na snimanje pluća. U svakom slučaju zaražena osoba ne treba dolaziti u ambulantu obiteljske medicine. Naravno, treba naglasiti da inficirana osoba, ako mora otići do Covid ambulante, treba nositi masku i držati distancu od dva metra od ostalih osoba - kazala je za Faktor Kurtagić-Pepić.

Što se tiče izolacije, ona za sve inficirane osobe koje su potpuno cijepljene (dvije doze), prema riječima epidemiologinje, traje sedam dana.

- Članovi obitelji zaražene cijepljene osobe, ako su također cijepljeni, no nemaju nikakve simptome infekcije, nastavljaju s normalnim životom, s tim da nose maske i prate svoje zdravstveno stanje. Ako nisu cijepljeni, preporučuje se izolacija. Naglasila bih da zaražena osoba treba biti izolirana u drugu prostoriju od ostalih ukućana ili po mogućnosti u drugi stan te da ni s kim nema kontakt sedam dana od početka simptoma - govori Kurtagić-Pepić.

Onima koji nisu cijepljeni izolacija traje 10 dana, s tim da konačnu odluku, kako kaže epidemiologinja, ipak donosi liječnik na osnovi trenutačne kliničke slike i kompletnog zdravstvenog stanja osobe.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok