Premda pandemija koronavirusa nije gotova, rat u Ukrajini i ekonomska kriza, bar kad su mediji u pitanju, bacili su je u drugi plan, piše Večernji list BiH.

Broj zaraženih je u velikom broju zemalja u porastu, no, srećom, simptomi uglavnom nisu toliko izraženi kao u početku te je i pritisak na zdravstveni sustav manji. S druge strane, znanstvenici neprekidno rade na usavršavanju cjepiva koje bi odgovorilo na nove sojeve virusa.

Varijante virusa

Velika Britanija prva je odobrila cjepivo protiv COVID-19 koje cilja i na njegovu izvornu i na omikron varijantu. Britansko regulatorno tijelo za lijekove odobrilo je tzv. bivalentno cjepivo koje je osmislila američka farmaceutska tvrtka Moderna u svrhu docjepljivanja odraslih osoba. Odluka agencije temelji se na rezultatima kliničkih ispitivanja koji su pokazali kako je "booster" izazvao "snažan imuni odgovor" i protiv omikrona BA.1 i protiv izvornog virusa koji se pojavio 2020., stoji u objavi. Agencija ističe kako je znanstvenom analizom utvrđeno da cjepivo stvara dobar imuni odgovor protiv trenutačno dominantnih varijanti omikrona BA.4 i BA.5. U objavi MHRA-e stoji da nova formulacija cjepiva ne izaziva ozbiljnije nuspojave. Dok postojeća cjepiva protiv COVID-19 i dalje pružaju dobru zaštitu kada su posrijedi hospitalizacija i smrtni ishod, učinkovitost cjepiva je oslabjela kako se virus razvijao. U BiH je procijepljenost prilično loša, a i kod nas kao, uostalom, i u cijelom svijetu postoje ljudi koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti. Javnost je nedavno potresao slučaj iz Hrvatske, gdje je novinar Vladimir Matijanić preminuo od posljedica zaraze koronavirusom.

Protiv teških komplikacija

Zbog bolesti koje je imao odranije nije se smio cijepiti, a kad se razbolio, nije primio lijek za koji se tvrdi kako pomaže oboljelima poput njega. Njegova partnerica također tvrdi kako nisu reagirali ni hitna infektološka ambulanta ni dežurni liječnik te da je dva dana prije Matijaniću u bolnici rečeno kako u Hrvatskoj vlada nestašica lijeka za sprječavanje težih posljedica COVID-19 koji se daje pacijentima kao što je on. Da je primio lijek, možda bi danas bio živ. Na našu žalost, lijekovi protiv COVID-19 nisu registrirani u BiH.Paxlovid je lijek protiv teških komplikacija od korone. Ovaj lijek primjenjuje se u 37 zemalja. Taj lijek dobio je i američki predsjednik Joe Biden kada mu je potvrđen COVID-19. Za drugi - Remdesivir u BiH smo već nebrojeno puta čuli. Obitelji su ga za svoje oboljele članove "plaćale suhim zlatom". Iz Buke su Zavodu zdravstvenog osiguranja RS-a uputili pitanje planira li RS nabaviti lijek Paxlovid i je li na raspolaganju Remdesivir ili neki treći lijek. - Kada je riječ o ova dva lijeka za koja ste pitali, još nisu registrirana u BiH, odnosno nemaju dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva za prometovanje na tržištu BiH - kazali su iz Zavoda. Dakle, nisu registrirani u BiH.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u