Nakon što je Europska središnja banka podigla kamatne stope više od očekivanog i određene banke u BiH podigle su kamate na kredite s promjenjivom stopom. Stručnjaci prognoziraju da će se taj trend nastaviti jer je to jedini način gušenja inflacije i normalizacije stanja.

U državi u kojoj se i cipele kupuju na rate povećanje kamate čak i za 0,5 % je financijski problem u kućnom proračunu.

Građani su nezadovoljni.

“Svi smo zaduženi i država nas još zadužuje, mi to moramo vratiti, čak i ono nerođeno dijete je zaduženo.”, kaže jedan građanin za N1.

“Vidite kakva je situacija još i dizat kamate znate li što znači to za ljude.”, dodaje drugi građanin.

“I ja sam naravno zadužena kao i svi u ovoj zemlji.”, navodi jedna građanka.

Izaslanica Doma naroda BiH Dušanka Majkić kaže kako o tome nisu ni raspravljali niti imaju potrebne informacije o tome.
"To pitajte Vijeće ministara i agenciju za bankarstvo.”, kaže Majkić.

Iz Agencije za bankarstvo poručuju da razloga za paniku još uvijek nema. Promjene se događaju isključivo za ranije ugovorene kredite s promjenjivom stopom. S druge strane, kamata za nove kredite, zaključno sa 30.06., na povijesnom je minimumu.

“Ono u što mi zaista vjerujemo je da će politike ECB biti odmjerene i da neće doći do dramatičnog daljeg povećanja, to će ostati vjerojatno u onim ranije prognoziranim okvirima 2-2-2, jer je i dalje ciljna stopa inflacije 2, da bi se ona postigla kamatne stope ne mogu rasti daleko više od dva. Očekuju se one mjere da se održi gospodarski raast na razini eurozone.”, kaže Admir Lukić iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Tijek inflacije je teško prognozirati s obzirom na okolnosti i uvjet koji nas čekaju ove zime.

“Ovo je jedna situacija na makro ekonomskom planu kakvu ekonomisti do sada nikada nisu vidjeli. Molim vas građani shvatite - ako kamatne stope rastu u Europi, u Americi, u razvijenom svijetu, a rastu i još će rasti, one će rasti i u BiH. Tu nema dvojbe.” ističe ekonomski stručnjak Sanel Halibegović.

Jedina mjera o kojoj građani s promjenjivom kamatom moraju što prije razmisliti je reprogram i fiksiranje stope, poručuje ekonomski stručnjak Halilbegović jer neprevdiva, globalna ekonomska kriza može potrajati godinama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok