Republika Srpska je prva u okružju uvela električne romobile u sustav u okviru izmjena Zakona o sigurnosti prometa RS-a, a 1. rujna počet će primjena pravilnika o načinu i postupku izdavanja identifikacijske potvrde, izjavio je ministar prometa i veza RS-a Nedeljko Ćorić.

Cilj je prije svega povećati sigurnost svih sudionika u prometu i samim time i korisnika ovih lakih vozila koja će se kretati na prometnicama u RS-u, što je definirano u četiri kategorije, rekao je Ćorić. Objasnio je da je prvom i trećom kategorijom definirano kretanje do 6 KM/h i tu vrijede ista pravila kao i za pješake, kreću se kuda i pješaci.

Prema njegovim riječima, druga i četvrta kategorija podrazumijeva kretanje do 25 km/h i ista pravila kao i za bicikliste. Napomenuo je da identifikacija košta 20 KM i da je obvezan tehnički pregled gdje se dobiva certifikat o ispunjenosti uvjeta. V. d. zamjenika ravnatelja Agencije za sigurnost prometa RS-a Milija Radović rekao je da osoba koja upravlja električnim romobilom mora imati vozačku dozvolu, a ako je nema, onda mora imati potvrdu o poznavanju prometnih propisa kao što je ona za vozača mopeda. Donja starosna granica za upravljanje električnim romobilima je 14 godina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok