Unatoč vrlo visokim cijenama, potrošnja goriva u prvoj polovini ove godine na području FBiH nije se smanjila, piše Večernji list BiH.

Podaci o uvozu naftnih prerađevina u razdoblju siječanj - lipanj 2022. godine koje je na svojoj službenoj stranici objavilo Ministarstvo trgovine FBiH govore kako je u navedenom razdoblju došlo do povećanja uvoza u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Koliko je uvezeno

- U razdoblju od prvog do šestog mjeseca 2022. godine, prema dostavljenim podacima 8 uvoznika naftnih prerađevina, uvezene su 548.733 tone naftnih prerađevina, što je za oko 5,39% više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine kada su uvezene 520.663 tone naftnih prerađevina - naveli su iz Ministarstva trgovine FBiH. Ističu kako je najviše naftnih prerađevina uvezeno iz Hrvatske, Srbije i Italije, i to oko 93,6% cjelokupnog uvoza. - Najveći uvoznici naftnih prerađevina Holdina Sarajevo, G-Petrol Sarajevo, Petrol BH Oil Comp Sarajevo i Hifa Oil Tešanj sudjeluju s oko 97% u ukupnom uvozu naftnih prerađevina na području FBiH - stoji u informaciji o uvozu naftnih prerađevina za razdoblje siječanj - lipanj 2022. godine. Povećane su i količine koje su uvezene iz Republike Srpske. - Ukupno je u razdoblju od prvog do šestog mjeseca 2022. godine nabavljeno od dobavljača iz RS-a 22.276 tone naftnih prerađevina. U istom razdoblju 2021. godine nabavljeno je 22.228 tona naftnih prerađevina. Najviše tona naftnih prerađevina nabavljeno je od Optima Grupa d.o.o. Banja Luka, i to oko 98% ukupne količine. Kada je u pitanju RS, vozači mogu očekivati stabilizaciju cijena. Očekujemo stabilizaciju cijena goriva na benzinskim crpkama u Srpskoj, rekao je Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnih prerađevina Gospodarske komore RS-a. Naveo je da je barel jedan od indikatora po kojemu se vidi u kojem smjeru idu ta tržišna kretanja, kao i snaga dolara, te ponuda i potražnja. - U idućem razdoblju možemo očekivati stabilizaciju, pa čak i blagi pad cijene goriva - rekao je Trišić za RTRS. Utvrdio je da cijene inputa diktiraju proizvođači, odnosno rafinerije i veliki trgovci, a to su najčešće tvrtke iz zemalja proizvođača, dodajući da je "jasno tko zapravo utječe na sve procese koji se tiču naftnog biznisa".

Smanjeni troškovi

Kazao je da bi ulazak u inicijativu "Otvoreni Balkan" značajno smanjio neke operativne troškove naftnih distributera jer je transport jedna od ključnih stavki u formiranju cijena. U FBiH cijene variraju - nakon što se u kolovozu bilježio blagi pad cijena goriva, posljednjih dana na pojedinim benzinskim crpkama ponovno je došlo do rasta cijena goriva. U Hercegovini se prema podacima aplikacije Federalnog ministarstva trgovine najniže cijene dizela trenutačno kreću od 3,16 do 3,36 konvertibilnih maraka, a benzina od 2,81 do 2,86 KM. Dizel je najjeftiniji u Ljubuškom i Čapljini gdje se može natočiti po cijeni od 3,16 po litri, dok su cijene benzina najniže u Širokom Brijegu i Mostaru - 2,81 KM.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u