Suša je ove godine značajno utjecala na mnogo toga, ali najviše na poljoprivredne proizvođače, koji očekuju manje prinose žitarica, a prema riječima peradara manji prinosi žitarica će povećati cijenu svih proizvoda za deset posto.

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara BiH i izvršni direktor tvrtke Madi iz Tešnja, rekao je za Nezavisne novine da ukoliko se ostvare prognoze da će prinosi žitarica biti manji za 50 posto, onda je poskupljenje svih neminovno.

Poskupljenje ovisi od roda žitarica, a prema dosadašnjim procjenama rod će biti jako loš, te će to vjerojatno utjecati na cijenu, ali još ne znamo u kojem obujmu, rekao je Jabandžić, dodajući da berba kukuruza kreće za nekoliko dana te da će onda sve biti jasnije.

Prema njegovim riječima, ekonomska situacija građana je teška, a oni ne žele da je dodatno otežavaju ao ne bude bilo potrebe.

-Mi ne želimo podizati cijenu ako ne bude potrebe, jer ne želimo otežavati dodatno ovu tešku ekonomsku situaciju u kojoj narod živi. Vrlo je teško reći bilo što, mi ćemo se svakako truditi gledati koji je interes građana, rekao je Jabandžić.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice peradara RS, koji je ujedno i direktor poduzeća Agreks iz Donjeg Žabara, rekao je za Nezavisne novine da bi u uskoro trebalo doći do poskupljenja peradarskih proizvoda za deset posto.

Svakodnevno smo suočeni sa stalnim povećanjima cijene energenata na svjetskim burzama, što se odražava na našu proizvodnju. Ove godine je suša bila katastrofalna, kako se procjenjuje najgora u zadnjih 500 godina. Mi se ovim problemima jednostavno prilagođavamo iz dana u dan, ali sasvim je realno da će morati doći do usklađivanja i povećanja cijena proizvoda peradarstva, kazao je Miličić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok