Trend povećanja cijena rabljenih automobila na tržištu koji je nametnula pandemija koronavirusa nastavio se s krizom u Ukrajini.

Prema riječima sugovornika iz autokuća, cijena vozila koja se prodaju na području RS-a u posljednjih godinu dana veća je za 40%, s tendencijom daljnjeg rasta. U usporedbi s razdobljem od prije tri godine, cijene su čak i dvostruko veće. Piše Večernji list BiH.

- Prije tri godine mogli ste kupiti pristojan rabljeni automobil za nekih 10.000 KM, lani za oko 15.000, a sada se to ne može. Za imalo pristojan rabljeni auto potrebno je više od 20.000 KM - kažu prodavači automobila. Unatoč tome, potražnja za automobilima, kako tvrde trgovci, nije pala i građani stalno obilaze autosalone. - Prva opcija za koju potencijalni kupci pitaju je koliko troši. Zatim ide sve ostalo. Vozila koja se prodaju u RS-u su rabljena i uvezena iz EU-a. Tražene su sve marke. Nema tu nekog posebnog biranja. Najbolje “idu” automobili stari oko pet godina - objašnjavaju prodavači. Građani koji žele u ovom razdoblju kupiti automobil kažu kako su na tržištu cijene “paprene”.

- Nedavno sam bio kod čovjeka koji je prodavao automobil za 30.000 KM. Automobil je star šest godina i on ga je prije tri godine platio 25.000 KM. Znači, sad će na njemu još i zaraditi 5000 KM. Eto toliko su cijene automobila skočile pa ljudi koji su prije tri godine kupili automobile mogu lagano zaraditi na njima - priča jedan Banjolučanin. Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da se poremećaj u autoindustriji, koji vlada od početka pandemije, sigurno neće popraviti bar još dvije godine. - Linije opskrbe automobilima su upitne. Rokovi isporuka također. Praktički je na terenu konfuzna situacija. Kupovna moć građana opada zbog rasta cijena i to utječe na to da se sada ponajprije kupuju rabljeni automobili - kaže.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok