Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH je u prvih devet mjeseci ove godine naplatila sedam milijardi i 349 milijuna KM, što je za milijardu i 71 milijun više nego u istom razdoblju prošle godine, koja je bila rekordna, potvrdioje za Avaz direktor UNO BiH Miro Džakula.

- Rastemo stopom od oko 20 posto, mnogo više nego što je i inflacije, ali i mnogo više nego druge porezne administracije u okružju. Ovo su podaci koji definitivno pokazuju da je siva ekonomija znatno smanjena i da Uprava, sa svojim aktivnostima na sprečavanju korupcije i grupom za razbijanje krijumčarenja, postiže izuzetne rezultate - dodao je Džakula.

O prijedlozima za smanjenje PDV-a za osnovne životne namirnice, ali i ukidanje trošarina mjesecima se vode rasprave bez rezultata, a Džakula smatra kako se radilo više o predizbornoj retorici.

Danas imamo apsurdnu situaciju da, pored punih proračunskih kasa, građani sve teže žive. Vlasti im daju pomoć u iznosima od po 100 KM.

- Preporuka vladama je da se malo odgovornije ponašaju prema trošenju novca, a novca ima dovoljno za sve. Uprava se postarala da ostvari dovoljne prihode da svi mogu normalno živjeti u ovoj državi - rekao je Džakula.

Ponovno je istakao činjenicu da je u raspodjeli prihoda država u mnogo lošijem položaju od entiteta, zbog čega su i zaposlenici u institucijama BiH u težem položaju od svojih kolega u entitetima, pa čak i pojedinim županijama.

- To nije dobro i potrebno je popraviti status zaposlenika u državnim institucijama, a posebno u UNO. Ne bih rekao da se to radi planski ili neplanski - kazao je Džakula.

Po osnovu trošarina na naftu i naftne derivate, BiH trenutno ima blizu 200 milijuna KM neraspoređenih sredstava.

- Ta sredstva su namijenjena za puteve i autoputeve, a „čekaju“ na jedinstvenom računu zato što se nije dogovorila raspodjela. Za to vrijeme entitetske institucije uzimaju kredite od poslovnih banaka i plaćaju kamate - upozorio je Džakula.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok