Stanovnici Bosne i Hercegovine također bi ove zime mogli osjetiti restrikcije kada je u pitanju električna energija jer se upravo na nju, kao opciju za grijanje, oslanja najveći broj onih koji su do sada u te svrhe koristili plin, pelet ili drvo.

Iz određenih poduzeća koja se bave proizvodnjom električne energije upozorili su kako bi u tom slučaju moglo doći do potpunog kaosa u isporuci električne energije.

Naime, samo u Banjoj Luci postoji oko 7000 stambenih jedinica u zgradama s vlastitim centralnim grijanjem preko kotlovnica na pelet ili drva, a zbog enormnog poskupljenja tih energenata, više od polovine ih je odustalo od te vrste grijanja i najavilo prelazak na struju, što bi moglo izazvati velike probleme u isporuci el energije i česte kvarove. Vlasnici kotlovnica koje zagrijavaju veliki broj novih zgrada u RS-u dostavili su stanarima nove cjenike koji su i do 150 posto veći u odnosu na prošlu godinu.

Česti prekidi

Zbog toga je veliki broj njih odlučio prijeći na struju. - Prelazak čitavih zgrada i naselja na grijanje električnom energijom gotovo bi sigurno doveo do preopterećenja mreže, što bi za posljedicu imalo često pregaranje osigurača na niskonaponskim izlazima u trafostanicama, ali i kvarova na samim priključnim vodovima. To bi značilo i česte prekide u isporuci električne energije tih zgrada i naselja, a time i problema sa zagrijavanjem prostorija - kazali su za Capital.ba iz Elektrokrajine. U tom poduzeću kažu kako vršno opterećenje elektroenergetskog sustava na području Banje Luke, zbog povećanja broja korisnika i same potrošnje električne energije, raste gotovo svake godine. Trenutačni vrh opterećenja iz prosinca 2021. godine iznosi 187 MW, dok će, prema očekivanjima, predstojeće zime prijeći 195 MW. Osim opterećenja mreže i mogućih kvarova, iz Elektrokrajine navode kako bi masovniji prelazak građana na struju značio i izravan višemilijunski gubitak ovom poduzeću, prenosi portal Večernjeg lista BiH.

Veća cijena

Budući da su se s rastom cijena peleta, ogrjevnog drva i plina susreli i stanovnici ostalih dijelova BiH, posljednjih dana masovno se u oglasnicima prodaju korištene peći na pelet, a traže klima-uređaji i grijalice na struju. Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Admir Andelija poslao je nedavno upozorenje građanima u Federaciji BiH koje električnom energijom opskrbljuje to poduzeće, a koji se u predstojećoj zimi namjeravaju grijati na električnu energiju. Naveo je kako će električne energije biti, ali će oni koji je namjeravaju koristiti za grijanje plaćati veću cijenu. - Preporučujemo građanima da dobro razmisle kada krenu u investicije za grijanje na električnu energiju - naveli su iz Elektroprivrede BiH, najavivši kako pripremaju model po kojem će cijena električne energije za prosječnu potrošnju ostati ista, dok bi ona prekomjerna bila dvostruko skuplja. - Dakle, cijena struje za prosječnu potrošnju do nekih 300 kWh ostat će ista, dok će ona iznad toga biti dvostruko i više skuplja. Tako bismo zaštitili prosječne potrošače da ne trpe oni koji se ne griju na struju, ali i EP BiH te rudnike - kazao je tom prilikom Andelija. Iz EP HZ HB još se uvijek nisu oglašavali o mogućim eventualnim problemima s opskrbom električnom energijom, odnosno o rastu cijena zbog povećane potrošnje. Inače, tona peleta na tržištu BiH trenutačno je dosegnula cijenu od 1000 konvertibilnih maraka, međutim, i po toj cijeni ga je gotovo nemoguće nabaviti jer su se svi proizvođači orijentirali na proizvodnju za izvoz, gdje istu količinu prodaju po višestruko većim cijenama.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/vijesti/u-banjoj-luci-3500-stanova-s-grijanja-na-pelet-preslo-na-struju-1627525 - www.vecernji.ba

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok