Djelomična pomrčina Sunca očekuje nas danas (utorak, 25. listopad) oko podne, a moguće ga je posmatrati iz Europe, sjeveroistočne Afrike i centralne Azije, između ostalog vidjet će se i iz Bosne i Hercegovine.

Početak: 11 sati, 22 minuta i 54 sekunde

Makismalna faza: 12 sati, 28 minuta i 03 sekunde

Kraj pomračenja: 13 sati, 33 minuta i 57 sekunde

Tijekom maksimalne faze biće pomračeno 38,2 posto sunčevog vidljivog diska.

Iz Oriona napominju da se pomrčine Sunca nikada ne smiju posmatrati izravno, bilo golim okom, dvogledom ili teleskopom. Jedini sigurni metodi su projekcija na bijeli ekran iza teleskopa ili dvogleda ili korištenje provjerene astronomski certificirane aluminizirane folije kakve se izrađuju za ovakve svrhe.

"Kada u astronomiji govorimo o pomrčinama, tada u najopćijem slučaju mislimo na zaklanjanje jednog tijela drugim. Ove zanimljive pojave nisu vezane samo za Sunčev sustav, već se dešavaju i u svijetu zvijezda, a u mnogim slučajevima su izvor najraznovrsnijih informacija. Dovoljno je pomenuti pomračujuće dvojne zvijezde, tijesne dvojne sustave i slično", naveli su.

Generalno možemo govoriti o tri tipa sunčevih pomrčina. To su potpuno ili totalno, djelomično ili parcijalno i prstenasto pomračenje Sunca. Do pomrčine dolazi tako što Mjesec, kružeći oko Zemlje, povremeno može potpuno ili djelomice zakloniti Sunce.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok