Prognoze stručnjaka o teškoj zimi nikad nisu bile bliže ostvarenju. Tržište ogrjeva u BiH nikako da se stabilizira, a proizvođači peleta najavljuju moguću obustavu proizvodnje.

Jedina opcija

Štete koje trpe proizvođači peleta u BiH mjere se desetinama tisuća maraka, a ukoliko vlast ne bude imala sluha, kažu nam da je stavljanje ključa u bravu jedina opcija. Piše Dnevni Avaz.

Predsjednik Asocijacije certificiranih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović kaže za „Avaz“ kako proizvođači razumiju motive donošenja odluke s ciljem zaštite domaćeg tržišta. Ono što ne razumiju su, dodaje, metode.

- Trenutna situacija na tržištu je takva da tražnje gotovo da nema. Primjera radi, u istočnom dijelu RS imamo u zalihama više od 20.000 tona peleta. Jednostavno, nema tražnje. Ljudi su investirali u proizvodnju i sada imaju problem kako da funkcioniraju - kaže Ivanović.

Ulazni troškovi

U narednim danima će se potruditi da isporuče pelet u dijelove tržišta za koje saznaju da ga nemaju dovoljno.

- Evo, trenutno ima samo osam otvorenih javnih poziva za javne nabavke na internet-stranici javnih nabavki. Dakle, tržište je snabdjeveno, ne vidimo logiku u daljnjoj zabrani. Znate, ta priča o bezobraznim proizvođačima apsolutno nije tačna, jer se naša grupacija proizvođača najodgovornije ponašala u ovom periodu. Visoka cijena je zbog cijena ulaznih troškova koji su vrlo visoki, a radi se maržama koje su normalne za ovu industriju i one su 15-20 posto - objašnjava Ivanović.

U narednom periodu će, kako nam kaže, proizvođači učiniti napor kako bi porazgovarali s vlastima, a nedavno je održan sastanak u Vladi FBiH.

- Mi ne znamo šta da radimo dalje. Neki od proizvođača će, vjerovatno, biti prinuđeni da prestanu s proizvodnjom - zaključuje Ivanović.

Pada cijena u Italiji

Pitali smo Ivanovića očekuje li se u skorijem periodu novo poskupljenje peleta.

- Poskupljenja ne bi trebalo biti. Cijena peleta u Italiji već pada. Imamo informaciju da je u Italiji cijena otprilike kao ovdje i očekuje se tendencija daljnjeg pada. Izgubili smo taj trenutak da se nešto zaradi, da se pozicioniramo na europskom tržištu kao redovan snabdjevač ovog energenta - ističe Ivanović.