Magazin Forbes objavio je listu zemalja koje imaju najveći broj svojih stanovnika koji žive u dijaspori, a na toj listi koja objedinjuje 151 državu - Bosna i Hercegovina se nalazi na drugom mjestu.

Lista zemalja s najvećim udjelom starosjedilačkog stanovništva koje živi u dijaspori, krije priče o ratu i raseljenju, ali i o ekonomskoj stagnaciji i nedostatku perspektive. Sve je to dovelo do iseljavanja.

Pored toga, postoji još niz razloga zašto bi netko morao napustiti mjesto u kojem je rođen, male zemlje su najčešće pogođene ovim fenomenom jer su u nepovoljnom položaju.

Malim zemljama se, pored svoje veličine i (ne)razvijenosti kao još jedan faktor koji utječe na iseljavanje, dodaje i udaljenost. Takve su, na primjer, Gvineja ili Karibi.

Druga grupa koja se najčešće javlja među zemljama sa najvećom dijasporom su one u istočnoj Europi i na Balkanu.

Nakon sloma komunizma početkom 1990-ih, mnogi ljudi su otišli u potrazi za boljom ekonomskom šansom, na primjer u Zapadnu Europu.

Bosna i Hercegovina, kako piše Forbes - koja je proglasila neovisnost 1991. godine tijekom pada komunističke Jugoslavije i nakon toga doživjela krvavi etnički rat - 2020. godine je imala 34 posto svog stanovništva koje je živjelo u inozemstvu.

Albanija je sljedeća zemlja u regiji koja ima veliki broj dijaspore u inozemstvu. Po okončanju više od četrdeset godina komunizma i međunarodne izolacije, potom lošeg upravljanja financijama doveli su do toga da danas skoro trećina stanovništva živi u inozemstvu.

Zemlje koje su trenutno ili su nedavno bile upletene u rat i sukobe također se značajno pojavljuju na Forbesovoj listi zemalja čiji su građani rasprostranjeni širom inozemstva.

Sirija, nacija od oko 28 milijuna domorodaca, sada ima osam milijuna njih - ili oko 30 posto koji žive u inozemstvu.

Najveća dijaspora vođena sukobima, međutim, vidi se na nesuverenoj teritoriji, jer više od 45 posto onih koji su rođeni u Palestini trenutno boravi u inozemstvu, prema podacima UN-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok