U najavi su nova poskupljenja. Tako bi od 1. prosinca u entitetu RS kruh trebao poskupjeti za 10 feninga. Već sada on u Banjoj Luci košta 2 marke. Saša Trivić, jedan od najpoznatijih poduzetnika u tom entitetu, ističe da kifle neće poskupjeti, ali hoće peciva s filom odnosno lisnata peciva sa sirom, ona punjena hrenovkama i slično, piše Večernji list BiH.

Trivić je istaknuo da je brašno poskupjelo za oko 5 posto, a struja će od 1. siječnja za 50 posto, čime se pravda rast cijena proizvoda. U Federaciji pak takve najave nismo čuli. U jednoj pekarnici pecivo punjeno hrenovkom pronalazimo za 3 marke, a nekad je bilo upola jeftinije, pa zaključujemo da su se neka poskupljenja već dogodila.

Domaći kruh prešao je dvije marke, a prodavačica u jednoj pekarnici u Mostaru ističe da on pravilnim skladištenjem može potrajati i do 3 dana pa da ga se isplati kupiti. Ni ona o novim poskupljenjima ne zna ništa. Kaže da poslodavci nisu ništa najavljivali.

Odlučili smo priče provjeriti kod Nedžada Biće, prvog čovjeka poljoprivrednika u Federaciji BiH, koji prati situaciju, a kada je potrebno, radi i pritisak na rukovodeća tijela kako bi situacija donekle ostala pod kontrolom. Bićo rezolutno ističe da nema potrebe za poskupljenjima, a objašnjava i zašto.

- U RS-u već odavno najavljuju poskupljenje pekarskih proizvoda, a u Federaciji nitko još službeno nije ništa rekao, no poznato je da smo mi već reagirali na tu mogućnost - kaže nam u uvodu jedan od vodećih poljoprivrednih proizvođača u Federaciji. Dalje nastavlja i kako se još koristi pšenica koju se kupovalo po nižim cijenama.

- Ne znam koji je razlog najavljenog poskupljenja u RS-u, pogotovo što oni jeftinije nabavljaju pšenicu. Teško je shvatiti gdje je tu logika jer već imamo kruh koji je skup, a pogledajte omjer cijene kruha i brašna i lako ćete uočiti razliku. Za kilogram brašna možete napraviti tri kruha - kaže nam Bićo. Spominjemo da se poskupljenja pravdaju cijenom energenata.

- Kažu da će poskupjeti struja u RS-u. No, je li to baš u tolikoj mjeri da bi kruh morao biti skuplji od dvije marke? Ne znam što će se događati, ali to nije pošteno, kao što ne bi bilo pošteno da se sada dogodi poskupljenje u Federaciji jer oni još koriste pšenicu kupljenu prošle godine, kada je cijena bila donekle normalna - kaže nam Bićo.

Kruh je u odnosu na prošlu godinu poskupio od 30 do 50 posto. Prema analizi cijena, najveće poskupljenje na europskom tlu dogodilo se u Mađarskoj, čak 66 posto. Najmanje su rast cijena kruha osjetili Francuzi, koji ga plaćaju 8 posto skuplje. Nažalost, susjedne zemlje također najavljuju poskupljenja i ističu da već sada jedna kiflica košta koliko je donedavno bila jedna štruca. Iz Žitozajednice u RH slažu se s tim da su visoke cijene rezultat rata u Ukrajini, skupljih energenata i sve veće inflacije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok