Od nekadašnje nemogućnosti da radnici pronađu posao situacija na tržištu je sada obrnuta: Poslodavci ne mogu pronaći radnike. Sve je više deficitarnih zanimanja. Pozitivna strana je što to tjera kompanije i tvrtke da daju veće plaće, a samim tim se povećavaju mogućnosti za nove generacije.

Gotovo 60 posto poslodavaca sljedeće godine imat će potrebu za novim radnicima. Nedostaju djelatnici u svim branšama. Pronaći molera, vodoinstalatera, varioca, keramičara u gradovima je već sada teška misija. Nedostaje i automehaničara. Srednjoškolci Emsad i Amar pripremaju se za tržište: tržište koje ih jedva čeka.

“S obzirom da sam jedan od izabranih učenika da idu u Nizozemsku na stručno osposobljavanje volio bih nastaviti svoje školovanje. Mislim da ću ubrzo pronaći posao u struci”, kazao je Emsad Babić, javlja N1.

“Što se tiče dugoročnih planova za budućnost plan mi je ostati u državi i ovdje raditi, ali ako se gore otvori prilika, zašto da ne”, kaže Amar Nikšić.

Kvalitetna radna snaga rijetko se zadržava u zemlji. Mladi većinom odlaze. Oni koji se odluče ostati situacija je drugačija nego prije pet ili deset godina: na tržištu itekako postoji potreba za njima.

“Već sada smo došli u situaciju da nemamo učenika koliko poslodavci traže… potvrda svemu tome je da učenici nakon završetka škole odmah pronađu praksu i posao”, kazao je Sejad Mujezinović, direktor SŠSK.

Lako do posla dolaze i trgovci, CNC operateri, stolari, tesari. No, novo doba donosi i nova zanimanja i načine zarade. Internet je otvorio mnogo prostora. Svoj kreativni kutak Džejla Mahmutović našla je na YouTubeu.

“YouTube se u mom životu pojavio iznenada i nekako mi je donio i nova poznanstva, nove ljude i sve je to povezano s mojom branšom – novinarstvom. Najvažnije da se čovjek u svemu tome pronađe, da pronađe svoj put, a ja sam baš tu svoj put pronašla”, priča Džejla.

Mnogo mladih svoj put pronalazi i u IT struci. To je trenutno najperspektivnija oblast i struka. Potražnja je tolika da se među IT poslodavcima vodi ”rat za radnike”, pa se radnicima nude veće plaće i bolji uvjeti da pređu iz jedne u drugu kompaniju.

“Preporučila bih karijeru u IT svijetu jer je velika potražnja za istom u apsolutno svakom aspektu ljudskog života. Krenuvši od bionženjeringa do automatizacija svakog aspekta i manuelnih procesa, kao i development raznih aplikacija koje bi olakšale ljudski život”, kaže Ema Rudalija.

Život koji ima sve više novih stvari, zanimanja i mogućnosti. Odlazak ljudi iz BiH doveo je do toga da se počnu cijeniti neka do sada nedovoljno respektirana zanimanja, a s druge strane nove tehnologije donijele su mnogo načina za zaradu. Nove generacije čini se sada imaju puno mogućnosti jer ih čeka tržište koje vapi za radnicima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok