• Short title article: Formiranje vlasti

Lidija Bradara (HDZ BiH) iz reda hrvatskog naroda predsjednica je Federacije BiH, dok su Refik Lendo (SDA) iz reda bošnjačkog i Igor Stojanović (SDP BiH) iz reda srpskog naroda dopredsjednici ovog entiteta.

Tako je većinom glasova s 58 za, 35 protiv i jednim suzdržanim, odlučio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH nakon više bezuspješnih pokušaja troje izabranih kandidata da se sami dogovore. Za ovakvu odluku glasalo je 58 zastupnika HDZ BiH, odnosno HNS-a, SDP-a, Naše stranke, NES-a, Stranke za BiH, HDZ 1990, Hrvatskog nacionalnog pomaka, PDA i Pomaka za europsku i modernu Krajinu. Protiv su bili zastupnici SDA i DF-a, a suzdržan je bio zastupnik Republikanske stranke Slaven Raguž. Javlja Večernji list BiH.

Izboru je prethodili pokušaji zastupnika SDA i DF-a da na sve moguće načine zaustave proces izbora rukovodstva Federacije BiH. Najprije su tražili prekid sjednice s obrazloženjem kako nisu dobili materijale koji potvrđuju da troje kandidata nije postiglo dogovor.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković- Lepić (NS) zbog njihovog prigovora prekinula je prethodno sazvanu sjednicu te sazvala novu s istim dnevnim redom, Odlukom o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH. Odluku su prethodno razmatrala i privremena radna tijela Zastupničkog doma, Povjerenstvo za izbor i imenovanja, Zakonodavno- pravo kao i Ustavno povjerenstvo te je konačan prijedlog bio da Zastupnički dom za predsjednicu Federacije BiH izabere Lidiju Bradara, a za dopredsjednike Refika Lendu i Igora Stojanovića. Glasanju za ovakav prijedlog prethodila je vrlo neumjesna rasprava zastupnika SDA i DF-a koji su još jednom pokazali svo licemjerje politika koje zastupaju istaknuvši Refika Lendu, ratnog generala Armije R BiH kojeg Hrvati središnje Bosne smatraju jednim od glavnih protagonista izazivanja sukoba između Armije R BiH i HVO-a te odgovornonm za brojne zločine nad hrvatskim stanovništvom, kao najboljeg od predloženih kandidata za čelnike Federacije BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok